PARLAMENTUL A ADOPTAT ÎN A DOUA LECTURĂ MODIFICĂRI LA LEGEA BUGETULUI DE STAT
Parlamentul a adoptat, joi, în a doua lectură, modificările la legea bugetului de stat elaborate de guvern. Potrivit Infotag, pentru adoptarea legii au votat deputații partidului de guvernământ Acțiune și solidaritate (PAS), în timp ce deputații opoziției nu s-au prezentat la ședință.
Până la examinarea în a doua lectură, proiectul de lege a suferit modificări minore - suma fondurilor pentru politica de reintegrare a țării a fost majorată cu 4,5 milioane de lei (până la 19,5 milioane de lei). De asemenea, s-a luat în considerare decizia Comisiei pentru situaţii excepţionale de a aloca 322 de milioane de lei Energocom pentru achiziționarea a 10 milioane de metri cubi de gaze de la Moldovagaz, banii fiind folosiţi de companie pentru achitarea unui avans pentru livrări către concernul rus Gazprom.
Parametrii de bază ai bugetului nu s-au modificat. Amendamentele elaborate de ministerul finanțelor prevăd că partea de venituri a bugetului va crește cu 5,26 miliarde lei (de la 52,7 la 57,97 miliarde lei), din care 3,5 miliarde lei reprezintă creșterea veniturilor fiscale, iar 1,29 miliarde vor proveni din sprijin sub formă de granturi.
Partea de cheltuieli va creşte cu 3,12 miliarde (de la 72,08 miliarde la 75,21 miliarde lei). Practic, creșterea cheltuielilor este asociată cu o creștere a deducerilor pentru sprijinul social (indemnizații, pensii) +1,75 miliarde lei; precum și pentru măsurile de gestionare a crizei energetice și migraționale, plata unor beneficii unice de 3 mii lei angajaților din sectorul public (996 milioane lei); contribuții la Fondul rutier și pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (973,7 milioane lei).
Vor fi reduse cheltuielile la articolele: sănătate (-897,7 milioane lei) și mediu (-101 milioane lei).
Astfel, deficitul bugetului de stat va scădea cu 11% (2,14 miliarde lei) și va constitui 17,24 miliarde lei, iar raportat la PIB - 6,2%.
Conform previziunilor prezentate în proiect, până la sfârșitul anului datoria publică nu va depăși 101 miliarde lei. Dintre care - 66,5 miliarde lei vor reprezenta datoria externă (+2,2%), iar 34,5 miliarde lei - datoria internă (+1,3%). Volumul total al datoriei, conform previziunilor ministerului, ar urma să se reducă cu 1,2 puncte procentuale față de valoarea planificată și va constitui 36,1% din PIB.