Primele REACȚII ale liderilor lumii la discursul lui Putin despre mobilizarea parțială
Ziua de astăzi a fost marcată, fără doar și poate, de discursul către țară al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, în timpul căruia a semnat și decretul privind mobilizarea parțială în Rusia, decizie luată pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.
În discursul său televizat către naţiune, primul de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, Putin a anunţat o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor "operaţiunii militare speciale" în Ucraina, relatează HotNews.ro.
El a susținut, în aceeași retorică a Kremlinului, că obiectivul său este "eliberarea" Donbasului şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit "sub jugul" Ucrainei.
Astfel, vicecancelarul Germaniei Robert Habeck a spus că anunțul președintelui rus înseamnă „un alt pas rău și greșit din partea Rusiei, despre care, bineînțeles, vom discuta și ne vom consulta din punct de vedere politic în ceea ce privește modul de răspuns”.
Ministrul britanic de Externe îl acuză pe Vladimir Putin de „rescrierea istoriei”. Gillian Keegan l-a acuzat pe președintele rus de escaladarea situației în urma războiului din Ucraina.
Aceasta a transmis un mesaj dur legat de amenințările nucleare, de folosirea armelor nucleare, făcute de Putin la adresa Occidentului.
„Este ceva pe care ar trebui să-l luăm foarte în serios. Nu deținem controlul și nici nu sunt sigură că el (Putin - n.red.) deține controlul. Într-adevăr, aceasta este evident o escaladare a situației”, a comentat ferm ministrul britanic Gillian Keegan.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken consideră că anunțul lui Vladimir Putin arată „disprețul total” al președintelui rus față de principiile ONU.
„Chiar principiile în baza cărora ne aflăm aici și pe care le susținem săptămâna aceasta (la Adunarea ONU – n.r.) din Carta suveranității, independenței, integrității teritoriale sunt cele care sunt încălcate agresiv de Rusia”, a spus Blinken, care a făcut referire „inclusiv la încercările Moscovei de a continua referendumurile și de a aduce și mai multe forțe militare pentru a ocupa teritoriul suveran al Ucrainei”. Blinken a mai spus că nu este o surpriză faptul că Rusia face aceste mișcări acum, după pierderile recente suferite pe front.
Blinken a reiterat că SUA nu vor recunoaște niciodată referendumurile false susținute de Rusia în Ucraina sau orice mișcare a Rusiei de a anexa teritoriul ucrainean, relatează Digi24.
Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că a luat act cu îngrijorare de declarațiile lui Vladimir Putin din această dimineață și a subliniat că România își menține atitudinea echilibrată și va continua să analizeze cu calm situația.
Putin a amenințat Occidentul și Ucraina miercuri dimineață, într-un discurs incisiv, ajungând la mesajul cel mai puternic: folosirea armelor nucleare în caz de nevoie. Liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că vrea să distrugă Rusia și a anunțat mobilizarea parțială pentru obiectivul declarat la începutul „operațiunii militare speciale” din Ucraina: eliberarea Donbas, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei. Putin a spus foarte clar în discursul său că „Rusia va folosi orice mijloace pentru a se apăra”, referindu-se la folosirea arsenalului nuclear.