FMI VA ACORDA MOLDOVEI 27 MILIOANE USD ÎN CADRUL PROGRAMULUI ACTUAL
Consiliul de administraţie al FMI a rezumat primele rezultate ale implementării programului de 40 de luni cu Moldova, fapt care-i va permite să aloce republicii 20,65 milioane DST (aproximativ 27 milioane USD). Potrivit Infotag, acest lucru se precizează în declarația Fondului dufuzată după ședința Consiliului.
Această sumă face parte dintr-un pachet de finanțare de aproximativ 800 de milioane de dolari pe care Moldova îl poate primi în cadrul program de vreditare de 40 de luni. Programul prevede îndeplinirea anumitor condiţii de către Moldova.
Luând în considerare noua tranșă, suma totală a plăților către Moldova va ajunge la 185,95 milioane DST (aproximativ 242 milioane USD). Fondurile vor fi utilizate pentru sprijin bugetar.
Potrivit comunicatului, FMI a salutat progresele înregistrate de guvernul Republicii Moldova în domeniul administrației fiscale și al luptei împotriva corupției. Totodată, FMI a reamintit necesitatea de a îndeplini o serie de condiții ale programului, inclusiv adoptarea legislației privind Banca națională până la sfârșitul lunii octombrie.
FMI consideră că consecinţele războiului din Ucraina continuă să influenţeze perspectivele Moldovei. Este de așteptat ca, pe termen mediu, economia Moldovei să intre într-o perioadă de stagnare, se va menţine inflația ridicată, creșterea prețurilor la alimente și energie, creșterea semnificativă a deficitului bugetar. Riscurile la adresa perspectivelor Moldovei rămân excepțional de ridicate, inclusiv cele legate de criza energetică regională.
Cu toate acestea, directorii FMI au apreciat autoritățile moldovenești care, în pofida perioadei dificile, respectă angajamentul ferm pentru realizarea reformelor structurale sprijinite de FMI în domeniul fiscal, financiar, consolidarea statului de drept și combaterea corupției.
FMI recomandă autorităților moldovenești să asigure în continuare „promovarea unui mix adecvat de politici, având în vedere presiunile inflaționiste persistente și constrângerile de finanțare bugetară”.
În plus, FMI le recomandă autorităţilor să se concentreze pe îmbunătățirea eficienței cheltuielilor și pe avansarea reformelor în sectorul energetic și în întreprinderile de stat. FMI subliniază că consolidarea independenţei Băncii naţionale a Moldovei şi adoptarea unor legi în acest domeniu „este de o importanţă decisivă”.
La sfârșitul anului 2021, Consiliul de administrație al Fondului monetar internațional a aprobat un acord cu Moldova privind un nou program de creditare pe 40 de luni. Bugetul total al programului a fost de 590,6 milioane USD, iar în mai 2022 FMI a majorat această sumă la 795,7 milioane USD.