GUVERNUL CONSIDERĂ JUSTIFICATE REÂINEREA ŞI ÎNLĂTURAREA DIN FUNCŢIE A LUI ALEXANDR STOIANOGLO
Guvernul Republicii Moldova consideră că în timpul arestării lui Alexandr Stoianoglo și demiterii acestuia din funcția de procuror general n-au existat încălcări ale drepturilor și libertăților garantate de Convenția europeană a drepturilor omului. Potrivit Infotag, acest lucru a fost declarat de ministerul justiției, care a menționat că observaţiile relevante ale guvernului cu privire la admisibilitatea și fondul cererilor Stoianoglo c. Republicii Moldova au fost transmise Curții europene pentru drepturile omului (CtEDO).
În iunie, CEDO a cerut autorităților să clarifice pe ce bază Stoianoglo a fost reținut și arestat și dacă există dovezi că reclamantul ar fi putut săvârși infracțiunile de care era acuzat. Instanța a mai dorit să afle de ce procurorului general demis din funcție i s-a interzis să participe la ședințele publice și să discute cu presa în timpul anchetei.
Răspunsul spune că Stoianoglo a fost reținut și plasat în arest la domiciliu de teamă să nu se sustragă de la anchetă, să se implice în anchetă sau să comită noi infracțiuni.
Iar despre interzicerea participării lui Stoianoglo la evenimente, decizia a fost luată pentru a „asigura ordinea publică”.
Acum CEDO trebuie să-l notifice pe Stoianoglo cu privire la răspunsurile primite de la autorități. El va avea ocazia să-și exprime opinia cu privire la aceste chestiuni.
Nota Infotag: Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021, sub acuzația de corupție și abuz în serviciu. Împotriva lui au fost deschise mai multe dosare penale care, după aproape un an, n-au fost finalizate. Procurorul general demis a fost plasat în arest la domiciliu, iar acum se află sub control judiciar. El nu-și recunoaște vinovăția, consideră că dosarul penal a fost fabricat și a reclamat la CEDO încălcarea drepturilor sale fundamentale de către autoritățile moldovenești.