Vadim Ceban: Republica Moldova ar putea fi victima conflictului energetic dintre Rusia şi Ucraina
Republica Moldova ar putea fi victima conflictului energetic dintre Rusia şi Ucraina. Dacă Gazprom ar sista livrările de gaze naturale prin conducta din Ucraina, atunci ţara noastră ar rămâne fără resurse energetice. Avertismentul vine din partea lui Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de Administraţie „Moldovagaz”.
El a subliniat în cadrul emisiunii Reporter Special de la Canal 2 că, în aceste condiţii, vor fi utilizate rezervele făcute în ultimele luni, după care vom cumpăra gaz de pe piaţa internaţională. Ceban susţine că surse alternative există, doar că preţul va fi altul decât cel indicat în contractul cu Gazprom.
„Noi primim gaze naturale printr-o conductă prin tranzitul prin Ucraina. Noi nu primim gaze naturale prin conducta TurkStream sau din conductele de Vest. De aceea, evident, dacă se afectează tranzitul pe teritoriul Ucrainei, noi urmează să ne reorientăm către alte surse şi, respectiv, alte conducte”, a spus Vadim Ceban.
În aceste condiţii, în primă fază, vor fi utilizate cantităţile de gaz economisite în lunile martie - septembrie, spune şeful Moldovagaz care dă asigurări că pentru luna octombrie, rezerva ar fi suficientă pentru a aproviziona cetăţenii cu gaze naturale. După aceea, compania Energocom ar urma să cumpere, în condiţii de piaţă, volumele de gaze necesare pentru a trece iarna. Vadim Ceban susţine că surse alternative există, doar că preţul ar fi altul decât cel oferit de Gazprom.
„Aici sunt diferite modalităţi. Fie din România, fie de pe piaţă, sunt diferiţi actori. Nu cred că va fi problemă în propria sursă, dar e vorba de preţul care va fi achitat. Aceste preţuri se formează pe burse sau huburi de gaze fie regionale, fie cele internaţionale”, a adăugat Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de Administraţie „Moldovagaz”.
Gazprom a declarat că o dispută juridică riscă să determine Moscova să sancţioneze Naftogaz, cea mai mare companie naţională de petrol şi gaze din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci concernul rus nu va plăti taxele de tranzit, inclusiv va opri pomparea de gaze pe teritoriul Ucrainei, punând în pericol fluxurile şi în Europa.
În cazul în care livrările prin Ucraina ar fi oprite, Gazprom ar rămâne să trimită gaze doar prin conducta TurkStream către Turcia şi câteva ţări europene care nu au rupt legăturile şi schimburile comerciale cu Rusia. La începutul lunii septembrie, Naftogaz a depus o cerere la instanţa de arbitraj de la Camera Internaţională de Comerţ şi Industrie din Paris. Compania ucraineană cere Gazpromului să plătească pentru serviciile de transport de gaze pe teritoriul Ucrainei. Compania consideră că serviciile ar trebui plătite de Gazprom la timp şi integral.