LA CHIŞINĂU SE DESFĂŞOARĂ UN FORUM INTERNAȚIONAL DEDICAT SPRIJINIRII COMERȚULUI UCRAINEI
Chișinăul găzduiește un Forum internațional online „Facilitarea comerțului – Răspuns la blocajul coridoarelor de transport din Ucraina”. Potrivit Infotag, acesta este organizat de Misiunea de asistență la frontieră a Uniunii Europene (UE) în Ucraina și Moldova (EUBAM) și Serviciul vamal al Republicii Moldova, cu suportul ministerului de externe al Republicii Moldova.
Şeful misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, a declarat că forumul a fost organizat în contextul agresiunii nejustificate şi nemotivate a Rusiei împotriva Ucrainei, declanşate pe 24 februarie.
„Acest război a provocat blocarea porturilor din Ucraina, prin care trecea principalul flux de export, nu doar către țările UE. Comunicațiile aeriene au fost, de asemenea, întrerupte, milioane de cetățeni din diverse țări s-au pomenit amenințați cu întreruperea aprovizionării cu alimente. Această situaţie este comparabilă cu o criză globală. Rutele tradiționale de export au nevoie de o alternativă. Acest lucru este important pentru Ucraina și poporul său”, a spus șeful Misiunii, subliniind că Uniunea Europeană ar trebui să ajute Ucraina să facă față acestor provocări.
Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, a amintit că comunitatea europeană a sprijinit Ucraina după începerea războiului declanșat de Rusia.
„Două treimi din cerealele din Ucraina au fost exportate în țări din afara UE. 15% din uleiul de floarea soarelui de pe piața mondială a fost furnizat de producătorii ucraineni. Din cauza crizei, aproximativ 400 de milioane de oameni au fost expuși riscului unei crize alimentare. Facilitarea comerțului pentru Ucraina a devenit aproape imediat o prioritate pentru UE. Împreună cu autoritățile din Republica Moldova, a fost organizat un coridor de transport auto către Europa. Din luna mai, am reușit să scoatem 12 milioane de tone de alimente. Rutele de export trebuie îmbunătățite. Toate acestea sunt făcute pentru economia Ucrainei și a populației sale. Această activitate este cu atât mai importantă, cu cât luăm în considerare statutul Ucrainei și Republicii Moldova, care au devenit candidate la aderarea la UE”, a spus diplomatul, subliniind că asistența acordată Ucrainei va continua sub diverse forme.