Petru Lucinschi: Autorităţile de la Chişinău ar trebui să aibă o abordare strategică atunci când vine vorba de negocieri în domeniul gazelor
Întreaga lume este afectată de criza energetică, nu doar Moldova. Iar în această situaţie, autorităţile de la Chişinău ar trebui să aibă o abordare strategică atunci când vine vorba de negocieri în domeniul gazelor, a declarat fostul preşedinte al ţării, Petru Lucinschi, la emisiunea Prime Time de la PRIME. În acest sens, el a sugerat că guvernarea ar trebui să tragă foloase din relaţiile pe care le are Autonomia Găgăuzia cu ţările din Asia, dar şi din legătură dintre Moscova şi Tiraspol.
"Găgăuzii sunt agreaţi în toată Asia Centrală şi în Azerbaidjan, fiindcă ei vorbesc aproape de limbile lor, turcice. Noi folosim chestia asta şi trebuie să vorbim şi cu Găgăuzia. Din partea asta putem să rezolvăm, prin Bulgaria, ca alternativă", a spus Petru Lucinschi.
Fostul preşedinte al ţării a subliniat faptul că Rusia condiţionează cu chestii politice, însă şi în acest caz autorităţile de la Chişinău ar trebui să ştie cum să pună accentele la masa de negocieri.
"- Avem Transnistria şi în Transnistria avem populaţie. Să le spunem dacă vor să facă ceva în folosul oamenilor sau ce doriţi voi?
– Transnistria ar putea fi unul din aşii din mânecă în negocierile cu Rusia când vine vorba de gaze?
– Păi, sigur", a menționat fostul șef de stat.
Totuşi, cel de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova se declară optimist şi susţine că au fost vremuri şi mai dificile pe care le-am depăşit şi sugerează că ar fi mai indicat să ne gândim la perspectivele de viitor. În acest sens, Petru Lucinschi susţine că ar trebui să profităm de faptul că ţara are printre cele mai fertile soluri de pe continent. Fostul preşedinte a menţionat că am putea beneficia de suportul financiar al Uniunii Europene pentru a dezvolta sectorul agricol.
"Vreo 10 programe naţionale, care ridică nivelul de trai al oamenilor, începând iată, alimentare, energetică. Cu părere de rău, noi suntem ţară a 4-5 culturi. Asta nu-i normal. Noi trebuie să avem 40-50, ce cere piaţa mondială, europeană, arabă care nu e aşa departe. Aşa ca să ne menţinem doar pe granturi ... S-a format o psihologie, trebuie să aveţi în vedere."
Iar pentru dezvoltarea unor programe, care ar stimula economia ţării, Petru Lucinschi este de părere că ar trebui să nu se ţină cont de culoarea de partid. Mai mult decât atât, fostul preşedinte susţine că proiectele naţionale ar trebui să reunească specialişti din diferite formaţiuni.