„IEȘIREA ONORABILĂ DIN IARNĂ”: CE VA FACE MOLDOVA DACĂ GAZPROM VA OPRI GAZUL?
Autoritățile moldovenești aveau temerea că din 1 octombrie concernul rus „Gazprom” va sista furnizarea de gaze. Lunar, Moldovagaz și Gazprom convin asupra volumului de gaze ce va fi livrat republicii în luna următoare. Abia în seara zilei de 30 septembrie Gazprom a confirmat livrările de gaze pentru octombrie. Totodată, vicepremierul Andrei Spînu a spus că „în loc de 8,07 milioane de metri cubi de gaz pe zi, aprovizionarea va fi de 5,7 milioane”. Potrivit acestuia, „se repetă situația din octombrie 2021, când concernul a redus presiunea gazului în conductă cu 30%.
În același timp, prețul gazului pentru Moldova va fi de 1.028 dolari pentru 1.000 m3 în octombrie, față de 1.883 dolari în septembrie. Reducerea prețului a fost posibilă datorită formulei de calcul stabilite în acordul dintre Moldovagaz și Gazprom: în perioada caldă (din 1 aprilie până pe 30 septembrie), 70% din preț reprezintă costul gazelor pe piața spot, iar 30% este costul petrolului. În perioada rece (din 1 octombrie până pe 31 martie), 70% din preț reflectă costul petrolului pe piață, iar 30% este costul gazului pe piața spot.
Gazprom a explicat că reducerea volumului de gaze s-a produs din cauza restricționării tranzitului prin Ucraina încă din mai 2022. „Volumul este determinat de refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gazul rusesc la staţia „Sohranovka”, a subliniat Gazprom în mesajul său.
Totodată, Gazprom a reamintit că „Moldova n-a rezolvat încă problema datoriei la gaze”.
„Pe lângă faptul că partea moldovenească încalcă în mod sistematic prevederile contractului referitoare la termenele de plată pentru gazul furnizat, totodată, din vina sa, n-a fost încă încheiat un acord privind stingerea datoriei istorice pentru gazul furnizat în anii anteriori. Din acest motiv, Gazprom are dreptul să rezilieze în orice moment prezentul contract”, se mai arată în mesajul concernului.
Astfel, în pofida soluției la problema aprovizionării consumatorilor cu gaz și electricitate în octombrie, guvernul nu are motiv să se „relaxeze”. Pentru a menține situația cel puțin la nivelul actual, este necesar să se plătească pentru gaze în timp util, precum și să se rezolve problemele care apar şi cu Gazprom, Ucraina și Transnistria. Despre aceste aspecte și perspectivele aprovizionării cu gaze a Moldovei în perioada de iarnă, corespondentul Infotag Roxi GOLEA a discutat cu expertul în domeniul energiei, deputatul în primul parlament al Republicii Moldova Andrei BAŞTOVOI.
I.: - Cum credeți, reducerea volumelor de gaze din 1 octombrie, precum și toate pregătirile autorităților moldovenești - avertismente și apeluri la economisirea resurselor energetice - indică faptul că în această iarnă țara ar putea rămâne complet fără gaze?
AB: - Consider că multe dintre problemele care sunt aruncate acum în spațiul mediatic sunt exagerate. Industria gazelor naturale este o afacere destul de rigidă, lipsită de flexibilitate. Acest lucru este valabil mai ales pentru țările „landlocked” (țară înconjurată complet de uscat), care sunt blocate și n-au acces la căile navigabile. Moldova este, în general, „bătută în cuie pe infrastructura gazelor”.
Cred că nu va exista nicio sistare pe termen lung a gazului. Iar principalul motiv pentru aceasta este Transnistria. Rusia n-o va lăsa niciodată la mila destinului. Transnistria fără gaze este ca o pasăre fără aripi - va cădea răpusă. Acum imaginați-vă că alimentarea cu gaz a Moldovei este întreruptă. Dacă pe malul drept se va încerca cumva rezolvarea problemei, inclusiv cu ajutorul partenerilor, atunci în Transnistria va fi sfârşitul lumii, s-ar opri activitatea Uzinii metalurgice (UMM), care este principalul contribuabil la buget, s-ar opri și întregul program social atractiv, conform căruia, de exemplu, pensionarii nu plătesc facturile la servicii. Transnistriei nu-i va plăcea aşa ceva. Acest lucru s-ar putea transforma într-o catastrofă umanitară, întrucât regiunea este obișnuită să trăiască de pe banii din „contul de gaz”. Ei folosesc acești bani pentru a acoperi deficitul bugetar uriaș, pentru a plăti pensii, indemnizaţii și salarii în sectorul bugetar. Prin urmare, în opinia mea, maximum ce poate face Gazprom este să oprească gazul pentru câteva zile, ca avertisment către Chișinău și pentru a escalada situația din societate.
„I.”: - În cazul rezilierii contractului cu „Gazprom”, Moldova poate cumpăra gaze din România. Dar va accepta România, căreia nu-i ajunge propriul gaz în sezonul rece?
AB: - Totul depinde de iarnă. Dacă iarna va fi blândă, atunci România va avea un surplus de gaze pe care le-ar putea furniza Moldovei. Dacă iarna va fi rece, atunci România însăși va avea un deficit de gaze de aproximativ 15-20% din volumul necesar. În acest caz, livrările de gaze către Moldova sunt posibile doar dacă se economisesc gaze în interiorul României, de exemplu, prin scăderea temperaturii în incinte. Nu este clar cât de confortabil se vor simți românii și cât de pregătiți din punct de vedere psihologic pentru un asemenea disconfort, de aceea, într-o iarnă geroasă, probabilitatea încheierii de acorduri cu România este mică.
„I.”: - De unde mai poate importa Moldova gaze, în afară de România?
AB: - De fapt, Moldova poate acum cumpăra gaze în tranzit prin teritoriul României. România are acces la sistemul european de conducte, care funcționează în ambele sensuri, atât pentru recepție, cât și pentru transmisie. Așadar, gazoductul Iași-Chișinău, care este gata să pompeze gaze de aproape doi ani încoace, poate asigura aprovizionarea cu gaze din țările europene – fie că este vorba despre Norvegia, fie de alte țări care extrag gaze în Marea nordului.
În ceea ce-i priveşte pe furnizorii europeni, dacă se oprește alimentarea cu gaze de la Gazprom, atunci Moldova va trebui să cumpere ceva pentru a se încălzi, dar prețul va fi foarte mare. Costul va fi aproape același ca pe TTF (punct virtual de vânzare pentru gaze naturale în Țările de Jos – „I.”). Acum preţul este de aproximativ 2000-2200 € la o mie de metri cubi de gaze, ceea ce este semnificativ mai mult decât prețul actual de la Gazprom pentru Moldova.
„I.”: - Neînțelegerile dintre „Gazprom” și „Naftogaz-Ucraina” pot duce la încetarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina, inclusiv către Moldova?
AB: - Această problemă nu este atât de natură comercială sau tehnologică, cât de natură politică. Din acest motiv, aprovizionarea cu gaze a Moldovei a fost redusă la 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Acest volum este inclus în cele 40 de miliarde de metri cubi de gaze, pe care Gazprom și Moldovagaz le-au convenit la începutul anului 2022. Restul volumului, aproximativ 2,5-3 milioane de metri cubi de gaz pe zi, trebuie comandat și agreat suplimentar. Din luna mai, Ucraina nu poate asigura trecerea unor volume suplimentare, deoarece gazul a început să curgă doar printr-o ramură, în loc de două. Vara nu s-a resimţi acest lucru, pentru că 5,7 milioane de metri cubi pe zi nu doar că erau de ajuns, dar chiar le-au permis Energocom și Moldovagaz să facă mici rezerve.
În perioada rece, volumul de 5,7 milioane nu este suficient. Mai mult, acest volum include și gazul pe care Moldavskaia GRES îl primește pentru a genera energie electrică pe care o furnizeată pe malul drept al Nistrului.
Prin urmare, cred că este necesar un acord tripartit între Moldova, Ucraina și Rusia. După cum am spus deja, Rusia nu va lăsa niciodată Transnistria fără gaze. Gazul este cea mai importantă subvenție a Rusiei pentru menținerea viabilității Transnistriei, deoarece fără el regiunea va înceta să existe într-un timp foarte scurt.
Pentru Rusia este important ca Transnistria să-i rămână loială, așa că va face totul pentru a se asigura că este aprovizionată cu gaz, cel puțin pe malul stâng al Nistrului. Iar Moldova va putea mereu să negocieze cu Ucraina pentru ca aceasta din urmă să poată transporta necesarul de gaz pentru întreaga republică. Desigur, negocierile vor fi dificile, cu concesii reciproce, dar cred că sunt posibile.