DEPUTAȚII ÎL VOR AUDIA PE MINISTRUL APARĂRII CU REFERIRE LA RECENTA SURVOLARE DE CĂTRE RACHETELE RUSEŞTI A SPAŢIULUI AERIAN AL MOLDOVEI
Deputații îl vor audia pe ministrul apărării, Anatolie Nosatii, cu privire la incidentul cu recenta survolare de către rachetele rusești a spaţiului aerian al Republicii Moldova.
Deputatul partidului de guvernământ Acţiune şi solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba le-a cerut colegilor săi de opoziţie din Blocul comuniştilor şi socialiştilor să-şi exprime atitudinea faţă de acest incident, transmite Infotag.
„Rachete au zburat deasupra teritoriului Moldovei, peste localităţi în care sunt case ale deputaților și alegătorilor acestora – raioanele Soroca, Rezina, Florești. Cred că alegătorii sunt, de asemenea, interesați să afle ce cred deputaţii despre asta”, a spus Alaiba.
Deputatul comunist Konstantin Starysh a spus ca răspuns că fracțiunea va putea lua o poziție numai după audierea ministrului apărării, a secretarului Consiliului suprem de securitate sau a președintelui, care sunt responsabili de problemele de securitate.
„Aș dori să primesc informații complete despre această chestiune - din punct de vedere militar și tehnic. Pentru a discuta și a trage concluzii. Apoi, poate, vom elabora o poziție comună în această chestiune”, a spus Starîş.
Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate și apărare națională, Lilian Carp, a spus că nu vede nicio problemă în acest sens. Potrivit acestuia, ministrul apărării va fi audiat în cadrul comisiei săptămâna viitoare.
Deputatul PAS Adrian Baluţel a cerut Blocului comuniștilor și socialiștilor „să privească adevărul în faţă şi să le spună lucrurilor pe nume”.
„Colegii din opoziție ar trebui să privească lucrurile obiectiv. Ei înțeleg perfect ce se întâmplă, dar se prefac că nu știu nimic. Pentru a discuta despre situația din regiune și a trage împreună concluzii, este necesar ca comuniștii și socialiștii să recunoască evidentul: există un război nejustificat, Rusia a început acest război declanșând o agresiune împotriva Ucrainei. Altfel, nu are sens să vorbim despre pace, când cineva vorbește despre „două părți ale conflictului etc. Mai întâi trebuie spui adevărul și apoi putem discuta deja împreună”, a spus Baluţel.