Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, aprobată de Parlament. Dumitru Udrea: „Sunt sigur că vom reuși să transformăm Republica Moldova într-o țară prosperă, rezilientă și europeană”
Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, documentul care indică direcțiile de dezvoltare a țării în următorii șapte ani, a fost aprobată, astăzi, de Parlament în prima lectură. Proiectul, prezentat în fața deputaților de Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, reprezintă o viziune strategică pe termen lung, care adaptează la contextul național prioritățile angajamentelor internaționale asumate de țara noastră conform Acordului de Asociere și ale celor care derivă din statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.
Obiectivele de dezvoltare conținute în strategie reflectă aspirațiile de creștere a bunăstării oamenilor din Republica Moldova, îmbunătățirea vieții cetățenilor, europenizarea instituțiilor statului, consolidarea democrației, statului de drept și respectului pentru drepturile omului. „Sunt sigur că împreună cu partenerii naționali și cei internaționali vom reuși, până în 2030, să transformăm Republica Moldova într-o țară prosperă, rezilientă și europeană”, a spus Dumitru Udrea.
Documentul stabilește zece obiective generale, utilizate pentru măsurarea calității vieții la nivelul Uniunii Europene. Acestea sunt: creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților; îmbunătățirea condițiilor de trai; garantarea educației relevante și de calitate pe tot parcursul vieții; ridicarea nivelului de cultură; îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mintală a populației; sistem de protecție socială solid și incluziv; guvernare eficientă, incluzivă și transparentă; justiție echitabilă, incoruptibilă și independentă; societate pașnică și sigură; mediu sănătos. Proiectul își propune atingerea unor indicatori concreți până în 2030, de exemplu - reducerea cu cel puțin 50% a nivelului de sărăcie absolută. Dacă creșterea PIB-ului va fi mai înaltă de nivelul anual planificat de 5% până în 2030, respectiv, indicatorii de reducere a sărăciei absolute, de asemenea, vor fi mai buni.
Strategia va fi documentul de referință în procesul de elaborare a Cadrului bugetar pe termen mediu și definește, inclusiv, consolidarea rezilienței Republicii Moldova în eventualitatea unor crize noi. De asemenea, documentul va ghida asistența partenerilor de dezvoltare în raport cu prioritățile naționale de dezvoltare și va asigura o mai bună coordonare a proiectelor de asistență. „Un prim exemplu în acest sens este debursarea de către Guvernul României a tranșei de 10 milioane de euro din cele 100 de milioane ca suport bugetar, care urmează a fi efectuată până la sfârșitul acestui an și este condiționată de adoptarea unui astfel de document”, a menționat Secretarul general al Guvernului.
Proiectul a fost elaborat de Guvern cu suportul partenerilor de dezvoltare, având scopul de a spori în mod vizibil calitatea vieții oamenilor. Acesta urmează să fie votat și în cea de-a doua lectură.