Natalia Gavrilița, în cadrul Conferinței naționale a femeilor antreprenoare: „Femeile pot totul”
Provocările pe care le întâmpină femeile în afaceri, posibilitățile de susținere a companiilor, conduse de femei, dar și soluțiile pentru depășirea crizei economice cu care se confruntă reprezentanții businessului, au fost discutate, astăzi, în cadrul primei Conferințe naționale a femeilor antreprenoare. La evenimentul, organizat de Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), a participat prim-ministra Natalia Gavrilița, Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, diplomați și reprezentanți ai mediului de afaceri.
În cadrul panelului de discuții, Natalia Gavrilița a vorbit despre rolul important al femeii în politică, mediul de afaceri și în viața socială a Republicii Moldova.
„Femeile pot totul: pot face afaceri de succes, pot fi conducătoare bune, pot să participe în viața publică și pot ajunge la cele mai importante funcții în stat, așa cum se întâmplă în Republica Moldova. Femeile au obținut succese în viața politică din țara noastră, avem 40% de femei în Parlament, o femeie în fruntea Președinției și una la conducerea Guvernului. Avem mai multe femei printre consilieri și conducători la nivel local. Trebuie sa replicăm acest succes și în mediul de afaceri, pentru că studiile ne demonstrează că femeile de la conducere contribuie la scăderea nivelului de corupție și dezvoltarea unor societăți mai prospere, sănătoase și fericite”, a menționat prim-ministra.
Natalia Gavrilița s-a referit și la măsurile întreprinse de Executiv pentru a stimula implicarea femeilor în mediul de afaceri, dar și pentru reintegrarea tinerilor mame în câmpul muncii.
„În ultimul an, am implementat mai multe politici pentru a face această cale mai ușoară. În primul rând, posibilitatea de a lua concediu de îngrijire a copilului a devenit mai flexibilă, am adoptat reguli care stimulează mamele sa revină la muncă mai devreme, prin creșterea alocației de îngrijire a copilului în primul an. De asemenea, am flexibilizat concediul pe care îl pot lua tații, pentru că până la urmă familia este o echipă, am adoptat anumite reglementări, pentru ca angajatorii să poată deschidă creșe”, a mai spus prim-ministra.
Natalia Gavrilița a menționat că și-ar dori o implicare mai mare a femeilor în bordul conducerii întreprinderilor mici și mijlocii, având în vedere că cifra lor s-a redus considerabil, în special, în urma crizei pandemice. Printre principalele provocări sunt normele sociale și atitudinea societății față de rolul „casnic” al femeii.