COMISIA DE LA VENEȚIA: INTERDICȚIA LA AFIŞAREA SIMBOLURILOR ARMATEI RUSE ESTE LEGALĂ ȘI PROPORȚIONALĂ
Interdicția din aprilie 2022 privind afișarea anumitor simboluri folosite de armata rusă în timpul invaziei Ucrainei „respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate”. Potrivit Infotag, aceasta este concluzia Comisiei de la Veneția (CV) adoptată de experții Consiliului Europei la ultima şedinţă plenară.
Într-un comunicat de presă referitor la această decizie, CV a remarcat „necesitatea socială urgentă de a impune o astfel de restricție asupra libertății de exprimare, deoarece afișarea unor astfel de simboluri poate duce la tulburări, este o amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaţilor din Ucraina”.
„Adoptarea promptă a acestei interdicții, care a trecut prin parlament în decurs de o săptămână, a fost justificată de urgența problemei în legătură cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, spun experții europeni.
Totodată, ei au recomandat o definire mai clară a categoriilor de simboluri interzise, precum și a sancțiunilor care trebuie aplicate.
În ceea ce privește așa-numita „lege a propagandei”, contestată de Blocul comuniștilor și socialiștilor, CV a reținut că această lege are ca scop protejarea securității informațiilor din țară prin impunerea unor condiții furnizorilor și distribuitorilor de servicii media cu privire la originea geografică a programelor audiovizuale și interzicerea difuzării de programe care sunt „declarații ce incită la ură, dezinformare, propagandă de agresiune militară, conținut extremist, conținut de natură teroristă sau care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.
„Având în vedere că Moldova este foarte expusă la surse externe de informare și este o țintă constantă a activităților de dezinformare din surse externe”, Comisia de la Veneția consideră că legea „urmărește un scop legitim și răspunde unei nevoi publice presante”.
Cu toate acestea, în opinia ei, „unele dintre amendamente nu sunt suficient de clare și pot avea un efect descurajant asupra presei din țară”.