ALEXANDR SLUSARI: FERMIERII NU SUNT MULŢUMIŢI DE SITUAȚIE ȘI SUNT GATA SĂ IASĂ LA PROTESTE, DAR FĂRĂ REVENDICĂRI POLITICE
Directorul executiv al Asociației „Forţa fermierilor”, Alexandr Slusari, a spus că „fermierii nu sunt mulțumiți de situație și sunt gata să protesteze, însă fără revendicări politice și fără participarea partidelor”. Potrivit Infotag, el a declarat acest lucru în cadrul emisiunii „O nouă săptămână cu Anatolie Golea” («Новая неделя с Анатолием Голя») de la TV8.
„Ne confruntăm cu probleme mari, o serie întreagă de factori au afectat sectorul agricol: consecințele secetei, embargoul rusesc, prețurile la resurse au crescut de 3-4 ori, prețurile la produsele agricole rămân mizerabile și nu acoperă costurile. Am rezervat Piața marii adunări naționale pentru a protesta pe 1 noiembrie”, a anunţat Slusari.
El a subliniat că problema cu protestele este că fermierii nu vor să fie asociați în niciun fel cu politicienii care conduc protestele.
„Ilan Şor, pe fundalul inacțiunii autorităților, a început să colaboreze activ cu Rosselhoznadzor și să organizeze proteste. Fermierii nu vor să fie asociați cu el, nu avem nimic de-a face cu protestele acestor grupuri criminal-oligarhice. Aceasta ne pune sub o oarecare presiune. Dar dacă autoritățile nu vir oferi nicio măsură de sprijin, vom ieși în continuare la proteste de natură economică”, a subliniat liderul „Forţei fermierilor”.
Răspunzând la o întrebare despre interzicerea de către Rusia a livrărilor de produse vegetale din Moldova, el a spus că „acest embargo are un caracter absolut politic”.
„Vă dau un exemplu tehnic: Rusia ne-a închis livrările de produse agricole după ce în cursul anului au fost descoperite 13 cazuri de produse contaminate. În aceeași perioadă, Iranul, care este acum cel mai bun prieten al Federației Ruse, a avut aproape 70 de astfel de cazuri. În plus, ni s-a închis selectiv accesul la piață: închis pentru tot malul drept, inclusiv Găgăuzia, dar cu excepția raionului Dubăsari. Deci, iată, din acele 13 cazuri de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, șapte au fost din raionul Dubăsari. Ce altceva mai este de discutat? Și atunci când Autoritatea federală de control fitosanitar negociază cu raioanele și oferă acces la export sub garanțiile unei persoane care pronunță cuvântul „colhoz” cu două greșeli și se ascunde în Israel, despre ce mai putem vorbi?!”, a spus Slusari.