VICEPRIM-MINISTRUL ANDREI SPÎNU NU EXCLUDE DECONECTĂRILE ÎN EVANTAI DE ENERGIE ELECTRICĂ
Vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu nu exclude deconectările în evantai ale energiei electrice. Potrivit Infotag, el a spus acest lucru joi seară, la TV8.
„Riscul unei deconectări de energie electrică există, este foarte probabil. Dacă vom fi nevoiţi să luăm asemenea măsuri, atunci deconectările nu vor fi masive, vor fi ţintite. Chișinăul și alte orașe mari unde există spitale și alte unități medicale vor fi deconectate în ultimul rând. Discutăm aceste variante, pentru ca întreruperile să fie periodice și scurte”, a spus Spînu.
Potrivit lui, acest lucru se va întâmpla doar dacă Moldavskaia GRES (MGRES) nu va furniza energie electrică pe malul drept al Nistrului. El a subliniat că Moldova cumpără în prezent circa 185 MW din România (din cei 750-800 MW necesari) la un preț de 90 de euro pe MW. În plus, în orele de vârf, deficitul este compensat de electricitatea europeană, la un preț de 260-280 de euro pe MW.
„În prezent, deficitul este de 7-8%. De aceea, facem apel la economisirea energiei electrice, mai ales în orele de vârf, când avem un deficit mare și prețul energiei electrice este mai mare”, a subliniat Spînu.
El a menționat că Chișinăul se așteaptă ca Moldavskaia GRES să asigure în noiembrie 45-50% din volumul necesar pe malul drept al Nistrului (conform acordului, în octombrie, MGRES trebuia să furnizeze 70% din volumul necesar, dar din 24 octombrie aceasta a redus furnizările la mai puțin de 50%).
„Dacă presupunem că în noiembrie vom primi aceleași 5,7 milioane m3 pe zi de la Gazprom, atunci malul drept va primi 1,8 milioane m3, iar Transnistria - 3,9 milioane m3. Aceasta ar trebui să fie suficient pentru a asigura populația de pe ambele maluri ale Nistrului cu gaz, căldură și electricitate. Este clar că marile întreprinderi care consumă cantități mari de gaz și electricitate nu vor funcționa”, a spus Spînu.