1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. ASOCIAȚIA INVESTITORILOR STRĂINI A PREZENTAT PROPUNERI PENTRU DEZVOLTAREA DURABILĂ A MOLDOVEI
12:31 - 09.11.2022
1
0 /5 Stars by
0
0

ASOCIAȚIA INVESTITORILOR STRĂINI A PREZENTAT PROPUNERI PENTRU DEZVOLTAREA DURABILĂ A MOLDOVEI

ASOCIAȚIA INVESTITORILOR STRĂINI A PREZENTAT PROPUNERI PENTRU DEZVOLTAREA DURABILĂ A MOLDOVEI

Asociația Investitorilor Străini (FIA) a organizat Conferința Internațională "Investitorii străini pentru Dezvoltarea Durabilă a Moldovei", în cadrul căreia, companiile membre ale Asociației au abordat strategiile și rezultatele dezvoltării durabile în Republica Moldova. Investitorii străini și-au prezentat propunerile pentru Strategia Națională de Dezvoltare "Moldova Europeană 2030" și au menționat necesitatea intensificării parteneriatului între mediul de afaceri, Guvern și întreaga societate, interesată de dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

Investitorii străini, reuniți de către FIA, își construiesc inițial afacerile în Moldova pe baza strategiilor proprii de dezvoltare durabilă. Datorită desfășurării responsabile a afacerilor, cât și datorită inovațiilor, aceștia au devenit lideri de piață și au creat comunități reale în jurul lor care stimulează dezvoltarea durabilă a localităților, regiunilor și a Republicii Moldova în întregime.

"Mulți dintre noi investitorii străini ne dezvoltăm afacerea în Moldova de mai bine de 20 de ani", a menționat Alexander Koss, Președintele FIA, Speaker Comitetul de Conducere Südzucker Moldova.– Statisticile arată o eficiență mult mai mare a investițiilor străine sistemice în Moldova, comparativ cu orice altă investiție. Companiile cu investiții străine au cea mai mare contribuție la bugetul de stat. Însă, probabil la fel de important este că investițiile străine vin cu valori corporative bine stabilite și o abordare internațională a dezvoltării sustenabile, oferind nu numai venituri pe termen lung acționarilor, dar și asigurând dezvoltarea comunităților din jurul lor. Respectăm pe deplin legislația, asigurăm transparența financiară și implementăm raportarea nefinanciară în conformitate cu principiile ESG. De zeci de ani construim un viitor European durabil al Republicii Moldova împreună cu echipele noastre, sindicatele, antreprenorii și partenerii, organizațiile publice și comunitățile locale.

Este cert că un rol esențial în asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova îl au Președintele, Guvernul și Parlamentul. Însă, fără a ține seamă de experiența și opinia investitorilor străini, Strategia națională curentă “Moldova Europeană 2030”, precum și multe altele, adoptate anterior, pot rămâne doar pe hârtie. Asistența externă este extrem de necesară, însă nu e interminabilă. Mai devreme sau mai târziu, Moldova va trebui să conteze numai pe forțele proprii. Pentru a elabora și implementa o strategie eficientă de dezvoltare durabilă a țării este nevoie de o interacțiune continuă și reală între autorități și mediul de afaceri. Noi, FIA, suntem deschiși pentru o astfel de interacțiune și așteptăm aceeași deschidere din partea autorităților”.

Având în vedere rolul esențial al investițiilor străine pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, Asociația Investitorilor Străini cu regularitate a organizat un dialog cu Guvernul încă de la începutul activității sale din 2003 și emite Cartea Albă cu propuneri de îmbunătățire a climatului de afaceri. Aceste propuneri de îmbunătățire a legislației ce vizează dezvoltarea durabilă a tuturor sectoarelor economiei, sunt deja în curs de implementare și sunt discutate cu Parlamentul și Guvernul. Totodată, cea mai importantă prioritate rămâne reformarea cardinală a justiției în Republica Moldova, monitorizarea activă și controlul funcționării acesteia. FIA a propus crearea unui Program și a unui mecanism de interacțiune între mediul de afaceri și autorități pentru implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare "Moldova Europeană 2030".

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, în discursul său a menționat rolul important al interacțiunii strategice continue dintre Guvernul Republicii Moldova și mediul de afaceri în elaborarea și implementarea strategiilor și planurilor de dezvoltare durabilă a țării. La rândul său Dumitru Alaiba, Președintele Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe a prezentat prioritățile și sarcinile stabilite de clasa politică de guvernământ în cadrul Strategiei naționale elaborate.

Dezvoltarea durabilă strategică este o prioritate pentru toate țările și în special pentru Moldova, în condițiile actuale de criză globală și regională, a declarat în discursul său Dominika STOJANOSKA, Coordonator Rezident al ONU Moldova. În acest context, în special se evidențiază exemplul companiei din Ucraina, Astarta-Kiev, al cărei CEO și fondator Victor Ivanciuc, a fost numit de ONU "Pionier al ODD 2022 în domeniul Strategiei de dezvoltare durabilă a mediului de afaceri." Un exemplu inspirațional al dezvoltării acestui mare holding agroindustrial în condițiile războiului din Ucraina a fost prezentat la conferință de Julia Bereshchenko, CFA, Director pentru dezvoltarea durabilă a afacerilor și IR la Astarta-Kiev.

Investitorii străini din țările vecine deja cooperează activ cu autoritățile naționale în vederea implemenării Strategiilor privind dezvoltarea durabilă. Practica și rezultatele unei astfel de interacțiuni dintre mediul de afaceri din România cu Guvernul au fost prezentate de Alexandra Irimiea, Director Executiv Consiliul Investitorilor Străini din România.

Companiile membre FIA au prezentat practica companiilor lor în implementarea diverselor domenii de dezvoltare durabilă: investiții în infrastructura economică și mediul de afaceri; susținerea și dezvoltarea comunităților locale și a antreprenoriatului local, sfera socială și diversitatea culturală; investiții în energie verde și transformare digitală, educație și medicină modernă; asigurarea locurilor de muncă accesibile în regiunile Moldovei etc.

Asociația Investitorilor Străini (FIA) a fost fondată în septembrie 2003. Aceasta a devenit prima asociație non-profit și apolitică a companiilor cu capital străin care activează în Republica Moldova. FIA întrunește 22 membri din 14 țări – cele mai mari companii cu capital străin direct din Moldova, care angajează peste 20.000 de persoane. Investiția totală a companiilor membre FIA este de aproximativ 2 miliarde 200 milioane euro, ceea ce constituie 18% din PIB-ul Republicii Moldova, în toate sferele de activitate economică desfășurate în țară: agricultură, industrie, vinificație, telecomunicații și IT, industria petrolieră, medicină și farmaceutică, bănci și asigurări, distribuție, consultanță și audit etc.Mai multe informații pe site-ulwww.fia.md


Publicat de:Алексей
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее