BAŞCANUL GĂGĂUZIEI A DAT ASIGURĂRI CĂ AUTONOMIA SPRIJINĂ CURSUL DE INTEGRARE EUROPEANĂ A MOLDOVEI
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a dat asigurări că autonomia susține cursul integrării europene a Moldovei și a respins acuzațiile că „Rusia încearcă să influențeze Găgăuzia”. După cum transmite Infotag, ea a scris despre acest lucru Parlamentului european și Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova.
Ea și-a exprimat dezacordul cu aprecierile cuprinse în declarația și recomandările adoptate în urma celei de-a 12-a reuniuni a Comitetului desfășurată la Chișinău pe 1 noiembrie. Vlah a făcut precizările în numele ei, dar scrisoarea o adresează din numele Găgăuziei.
Ea a subliniat că găgăuzii „salută statutul Moldovei de candidat la aderarea la UE și sprijină integrarea europeană a țării".
„Votul „Pro” al Parlamentului European este considerat o victorie sigură atât pentru autoritățile de la Chișinău, cât și pentru cetățenii care aspiră la bunăstare, modernizare și securitate. Acesta a fost un obiectiv de importanță strategică al statului, ce se bucură de consens puternic la nivelul întregului spectru politic și non-politic”, a spus Vlah.
În opinia ei, punctul inclus în document potrivit căruia Rusia caută să influențeze Găgăuzia este „o exagerare”.
„Acest lucru nu reflectă situația reală din UTA Găgăuzia, dar, în special, poziția oficială a autorităților constituționale ale autonomiei. Mai mult, comitetul executiv de la Comrat solicită permanent amplificarea și transparentizarea dialogului dintre administrația prezidențială și administrația UTA Găgăuzia. (...) Se simte o marginalizare a reprezentanților autonomiei găgăuze în comunicarea internațională, la mesele de negocieri sau intâlniri protocolare cu reprezentanții instituțiilor internaționale, desfășurate la Chișinău. Considerăm imperios necesară o revizuire a poziției administrației centrale față de administrația publică de la Comrat”, a spus Vlah într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.
Ea s-a plâns de președintele Maia Sandu, care nu se întâlnește cu conducerea Găgăuziei și cu bașcanul. Vlah a scris că, în doi ani de președinte, șeful statului a vizitat de două ori autonomia și în ambele cazuri a preferat să evite întâlnirea cu başcanul.
Vlah mai relevă că în luna martie a fost exclusă din noua componență a Consiliului suprem de securitate (CSS), iar administrația prezidențială i-a spus că „cu siguranță va fi invitată când vor fi subiecte legate de autonomie”.
„Ultimul caz în acest sens este vizita doamnei Sandu la Comrat în septembrie, când întâlnirea șefului statului cu bașcanul Găgăuziei a fost exclusă de protocolul prezidențial. Așadar, prezența mea la întâlnirea președintelui Sandu cu deputații Adunării populare a Găgăuziei a avut loc la discreția și insistența mea”, scrie Vlah.
Başcanul le-a cerut membrilor Comitetului parlamentar de asociere UE – Republica Moldova să viziteze autonomia sau să aibă întâlniri cu reprezentanții administrației acesteia. Ea a subliniat că „autonomia ar trebui tratată ca parte unitară a Republici Moldova, care este casa noastră comună”.