Sistemul de urmărire a țigărilor. Cum a fost implementat în UE și cum este planificat în R. Moldova
Republica Moldova intenționează să introducă un nou sistem de urmărire a produselor de tutun, numit „Track and trace”. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament. Autorii afirmă că sistemul „Track and trace” este o prevedere a Protocolului privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru privind Controlul Tutunului a OMS. În statele Uniunii Europene, acest sistem de urmărire a fost implementat timp de mai mulți ani. Autoritățile de la Chișinău doresc implementarea acestuia în decurs de 12 luni.
Ce este „Track and trace”?
„Track and Trace” este un sistem de trasabilitate care prevede ca toate pachetele de produse din tutun, introduse pe piață, să conțină un marcaj unic de identificare. Acest marcaj va putea fi scanat și va conține informații despre data, locul de fabricație, destinația, descrierea produsului, etc. Traseul produselor de tutun va fi înregistrat de la fabrică până la raftul magazinului, iar informația privind trasabilitatea produsului va fi stocată într-un program special, la care vor avea acces autoritățile. Costul de implementare a sistemului de trasabilitate este estimat la circa 150 de milioane de euro.
Practica statelor UE
În Uniunea Europeană, în anul 2016 a fost ratificată Convenția-cadru privind Controlul Tutunului a OMS.
În 2017, au fost publicate detaliile tehnice de funcționare a sistemului „Track and trace”. În continuare, Comisia europeană a inițiat pregătirea actelor. Au urmat 12 săptămâni de consultări publice, iar, în 2017, a fost publicat draftul proiectului. Timp de patru săptămâni, părțile interesate au avut posibilitatea să expedieze comentarii. Adițional, au fost realizate două studii independente privind partea tehnică de implementare a proiectului.
Într-un final, executivul european a votat implementarea sistemului „Track and trace” pentru țigările tradiționale până în mai 2019, iar pentru produsele de tutun încălzit și alte produse conexe - până în 2024.
Revolta operatorilor economici europeni
Noul sistem de trasabilitate a pus presiune pe operatorii rețelelor de aprovizionare, implicaţi în comerţul cu produse din tutun. Într-un timp restrâns, aceștia urmau să implementeze soluții tehnice pentru a înregistra circulaţia pachetelor unitare pe tot parcursul lanţului de aprovizionare şi de a transmite informaţiile respective unei unităţi europene de stocare de date.
Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, distribuitorii și retailerii din mai multe state UE au atenționat că obligația de a implementa acest sistem complex și costisitor într-un termen restrâns va face ca operatorii legitimi din lanțul de distribuție să se retragă din afacere, ceea ce va crea oportunități de creștere a comerțului ilicit de tutun.
Ce prevede proiectul de lege înregistrat în Republica Moldova
În martie 2022, Republica Moldova a aderat la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru privind Controlul Tutunului a OMS.
La finalul lunii septembrie 2022, în Parlament a fost deja înregistrat proiectul de lege privind implementarea sistemului „Track and trace”. Documentul nu a fost supus consultărilor publice și nu conține prevederi tehnice de realizare a sistemului de trasabilitate sau care vor fi costurile de implementare.
Mai mult decât atât, proiectul propus în Moldova prevede ca sistemul „Track and trace” să acopere toate produsele de tutun, în timp ce statele europene au o perioadă de tranziție până în 2024 pentru produsele de tutun încălzit, trabucuri și țigări de foi.