LA MAI PUŢIN DE O LUNĂ DE LA REPARAŢIILE LA CET-2, UNUL DINTRE GENERATORE A IEŞIT DIN FUNCŢIUNE
La mai puțin de o lună de la reparaţiile efectuate la CET-2, unul dintre generatoarele celei de-a treia unități de alimentare a termocentralei a ieşit din funcţiune. Potrivit Infotag, acest lucru a fost anunțat joi de serviciul de presă al Termoelectrica.
„La o zi după ce a pornit generatorul la sistemul electric, acesta a eșuat. Pe 11 noiembrie, la orele 01:46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului. Comisia tehnică a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură”, se spune în mesaj.
Potrivit sursei, „accidentul nu a afectat alimentarea cu energie termică a sistemului de termoficare din municipiul Chișinău, modul de furnizare a căldurii se încadrează în parametrii stabiliţi”. În același timp, întreprinderea se pregătește să pună în funcțiune un generator cu turbină pentru perioada lucrărilor de reparații. În același timp, întreprinderea va fi nevoită să folosească echipamente vechi până la finalizarea reparației, ceea ce înseamnă o tranziție la lucrul pe gaze, dar nu cu păcură, care este mult mai ieftină.
Ca răspuns la întrebările legate de această chestiune, premierul Natalia Gavriliţa a declarat, joi, într-o conferință de presă, că, potrivit întreprinderii, Termoelectrica utilizează în prezent atât gaze, cât și păcură.
CET-2 este cea mai puternică centrală de pe malul drept al Moldovei, produce mai mult de jumătate din energia termică din Chișinău, iar în perioada rece produce mai mult de 15% din toată energia electrică consumată în republică.
Un scandal în jurul reparaţiilor de la CET-2 a izbucnit în vara anului trecut, când Termoelectrica a semnat un contract pentru repararea celui de-al treilea bloc cu Horus SRL, în valoare de 5,4 milioane de lei. Problema a apărut din cauza faptului că Horus a acționat în parteneriat cu compania rusă „Silovîie maşinî”, care se află sub sancțiuni internaționale în legătură cu războiul din Ucraina. Compania a oferit o garanție de doi ani pentru echipamentele reparate.