Cabinetul de miniștri și Congresul Autorităților Locale din Moldova s-au întrunit la ședința Comisiei paritare pentru descentralizare
Prima ședință a Comisiei paritare pentru descentralizare s-a desfășurat la Guvern, după o pauză de 6 ani.
Evenimentul a fost prezidat de prim-ministra Natalia Gavrilița și copreședinta comisiei, Tatiana Badan, președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) și primara satului Selemet din raionul Cimișlia. În debutul ședinței, șefa Guvernului a salutat decizia de revigorare a activității acestei platforme de dialog dintre autoritățile publice centrale și cele locale.
„Sunt sigură că instituționalizarea, prin Comisia paritară, a dialogului dintre autoritățile centrale și locale va impulsiona luarea deciziilor și realizarea a numeroase inițiative în beneficiul oamenilor. Așa cum ne-am propus încă de la începutul mandatului, punem accent pe respectarea tuturor normelor de transparență în procesul decizional. Mai mult, după cum știți deja, adițional la vizitele sistematice în localități și raioane, am inițiat practica ședințelor de Guvern în teritoriu. În cadrul acestor ședințe, abordăm de fiecare dată, cu multă determinare și fermitate, subiectele complicate pe care le lansează conducătorii localităților. Respectiv, cunoaștem bine realitățile și problemele pe care le confruntă primarii din țară”, a menționat Natalia Gavrilița.
Totodată, Natalia Gavrilița a subliniat: „Suntem gata, și de acum încolo, să abordăm împreună diverse subiecte ce țin de implementarea politicilor la nivel teritorial, să le discutăm și analizăm cu dumneavoastră, așa încât să putem lua decizii care să ancoreze Moldova pe drumul european nu doar la nivel central, dar și la cel local.”
Președinta CALM a salutat reluarea dialogului instituționalizat și și-a exprimat deschiderea pentru o colaborare rentabilă în beneficiul cetățenilor.
„Este un eveniment istoric pentru democrația locală din Republica Moldova, un proces pe care noi, primarii din țară, îl cerem de mult timp, de la diverse tribune. O facem pentru că suntem conștienți că, atunci când există un consens și o colaborare eficientă între APC și APL, se implementează cu succes orice proiect. Avem mult de lucru. Sunt aspecte care trebuie îmbunătățite și numeroase bariere care necesită a fi eliminate. Îmi doresc foarte mult ca această platformă să devină un mecanism funcțional, eficient și un suport util în implementarea reformelor democratice în Moldova. Or, avem aceeași povară pe umeri și suntem cu toții în aceeași barcă a responsabilităților”, a subliniat Tatiana Badan.
Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, a vorbit despre strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023-2030, despre opțiunile de reformare a APL și a inițiat discuțiile privind crearea grupurilor de lucru sectoriale.
„Vor fi create 7 grupuri de lucru în cadrul Comisiei paritare, care să ajute primarii să rezolve problemele locale prin comunicarea directă cu ministerele. Astfel, în grupurile de lucru vor fi discutate toate aspectele legate de descentralizare, dar și problemele curente pentru fiecare domeniu cheie”, a declarat Dumitru Udrea.
Grupurile de lucru sectoriale propuse au în vizor următoarele domenii: finanțe publice locale, infrastructura locală și patrimoniu, educație, sănătate, social, mediu și servicii publice pentru cetățeni.
Comisia paritară pentru descentralizare are rolul de a asigura coordonarea procesului de descentralizare cu alte reforme şi politici ale statului, de a examina și aviza documentele de politici publice conexe reformei APL, dar îi revine și atribuția de a promova procesul de descentralizare administrativă, financiară şi patrimonială.