Autoritățile insistă pe introducerea noțiunii “track and trace” în industria tutunului. Cei din domeniu cred că măsura va încuraja piața tenebră
Noi reguli pentru piaţa tutunului. Autorităţile îşi propun să introducă în legislaţie aşa-zisul sistem de urmărire și localizare "track and trace". Astfel, toate pachetele produselor din tutun introduse vor trebui să aibă un cod unic de identificare cu informații despre acesta. Mecanismul prevede atât un nou tip de cod, ci și utilizarea dispozitivelor speciale și costisitoare pentru citirea acestuia. Sunt una dintre prevederile al proiectului de lege, dezbătut la Comisia protecţia socială, sănătate și familie a Parlamentului.
Reprezentanţii domeniului susțin că această modificare, precum şi altele prevăzute de iniţiativa legislativă vor încuraja piaţa tenebră şi vor lovi dur afacerile legale. Autorul proiectului de lege, deputatul Dan Perciun, a declarat că iniţiativa este necesară pentru a combate comerțului ilicit cu produse de tutun și lupta cu fumatul. Pe de altă parte, parlamentarul a fost de acord că reprezentanţii pieţei au nevoie de câţiva ani pentru a putea pune noile mecanisme în practică.
"Cel mai important este că la implementarea acestui proces complicat să fie luate în considerare toate restricţiile şi să fie acordate termene suficiente pentru mediul de afacere şi pentru ţara în general, pentru a aplicarea acestuia. Noi considerăm că asemenea termen trebuie să fie de 36 de luni după aplicarea regulamentelor tehnice", a declarat directorul general al companiei Philips Morris în Ucraina, Moldova și Caucas, Maksym Barabash.
Şi unii experţi reclamă faptul că mecanismele propuse trebuie gândite foarte bine pentru a nu admite efecte inverse.
"Ştim foarte bine că orice suprareglementare a unui domeniu poate să activizeze efecte perverse de tip invers. Sistemul de localizare şi urmărire nu va proteja piaţa Republicii Moldova de concurenţa neloială exercitată de comerţul ilicit", a menţionat Armand Tănase, expert în domeniul tutunului, România.
"Trebuie să recunoaştem că nu avem astăzi capacităţile de a dezvolta un sistem "trake and trace". O să avem nevoie de expertiza din partea Uniunii Europene ca să facem lucrul acesta. Cred că depăşeşte competenţele actuale ale instituţiilor statului. Este ceva pentru noi şi cred că la nivelul Uniunii Europene a luat vreo patru ca să dezvolte regulamentul tehnic", a insistat, la rândul său, Dan Perciun, preşedintele Comisiei protecţia socială.
Reprezentantul Asociației rețelelor comerciale din Moldova, Victor Durleșteanu și-a exprimat speranța că procesul de implementare a sistemului va fi unul transparent.
"Trebuie să fim foarte precauți cum implementăm sistemul. Atunci când s-a implementat sistemul de prohibiţia expunerii a produselor de tutun, am fost nevoiți să facem față interpretărilor eronate din partea autorităţii competente, atunci când se efectuau controalele. Și am fost nevoiți să ne apărăm în instanță atunci când se interpreta eronat legea. Aici este o mare dorinţă a noastră de a avea un cadrul legal predictibil", a accentuat Victor Durleşteanu, eprezentul Asociației rețelelor comerciale din Moldova.
Iar Ion Borodac, reprezentantul companiei JTI, susţine că e important să fie claritate şi timp, pentru că. Asta pentru că schimbarea pachetelor presupune investiţii de mii de euro. "Înainte de a interzice ceva, trebuie să ne uităm la ce legislaţia deja există. Noi încercăm să interzicem un produs doar din cauza că noi nu avem capacitatea să verificăm şi să dăm amenzi", a spus Ion Borodac.
O altă prevede care trezeşte îngrijorarea oamenilor de afaceri din domeniul tutunulului este interzicerea completă a vânzării ţigărilor electronice şi celor cu tutun încălzit cu arome caracteristice.
"Noi credem că nu ar fi corect interzicerea totală, pentru că asta va impune consumatorii să căute acest produs pe piaţa ilegală. Astfel, piaţa legală va trece în umbră. Dar noi suntem pentru o reglementare dură şi limitarea accesului, mai ales pentru fumătorii minori", a menţionat directorul general al companiei Philips Morris în Ucraina, Moldova și Caucas.
Autorul proiectul susţine că este de acord că implementarea acestei modificări poate fi amânată.
"Interzicerea aromelor şi pentru ţigările electronice, şi pentru tutunul care nu arde, aici, într-adevăr, directiva nu prevede, înţelegem că în Uniunea Europeană acest lucru să se întâmple în 2026. Respectiv, aici o variantă de compromis poate ar fi termenul începând cu care aceasta prevedere poate să intre în vigoare", insistă deputatul PAS, Dan Perciun.
Proiectul de lege urmează a fi votat în Parlament după ce vor fi analizate toate propunerile.