1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. AMBASADORUL UCRAINEI ÎN MOLDOVA CONSIDERĂ CĂ VICTORIA UCRAINEI ÎN RĂZBOIUL CU RUSIA POATE CREA CONDIȚII PENTRU REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ
14:31 - 29.11.2022
1
0 /5 Stars by
0
0

AMBASADORUL UCRAINEI ÎN MOLDOVA CONSIDERĂ CĂ VICTORIA UCRAINEI ÎN RĂZBOIUL CU RUSIA POATE CREA CONDIȚII PENTRU REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

AMBASADORUL UCRAINEI ÎN MOLDOVA CONSIDERĂ CĂ VICTORIA UCRAINEI ÎN RĂZBOIUL CU RUSIA POATE CREA CONDIȚII PENTRU REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Şevcenko, consideră că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia poate crea condiţii pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Potrivit Infotag, el a anunțat acest lucru luni seară, în emisiunea „Săptămâna nouă cu Anatolie Golea” de la TV8.

„Sunt absolut sigur că după victoria Ucrainei în război se vor crea condiții favorabile pentru ca Moldova să-și prezinte planul de soluționare a problemei transnistrene – cel pe care guvernul, parlamentul și poporul moldovenesc îl consideră necesar. Trebuie să ne pregătim pentru asta acum. După război, Moldova va trebui să prezinte și să implementeze propriul plan de reglementare transnistreană. Nu cred că după război ar putea apărea o situație când cineva din afară va impune Chișinăului viziunea sa de rezolvare a conflictului transnistrean. Este necesar să ne gândim acum care va fi acest plan, ce va cuprinde, ce componente, ce e de făcut cu contingentul militar rus, ce să faci cu autoritățile, ce să faci cu ministerul securității de stat (MGB) al Transnistriei. Trebuie să se răspundă la un număr mare de întrebări”, a spus Şevcenko.

Răspunzând la o întrebare despre negocierile în formatul „5+2”, el a menționat că „acest format nu funcționează, iar participarea comună a Ucrainei și Rusiei la formatul de negocieri „5+2” este practic imposibilă”.

„Nu îmi pot imagina că astfel de negocieri sunt acum posibile. Negocierile vor avea loc după război, indiferent de poziția Rusiei. Transnistria trăiește de mulți ani în condițiile în care este integrată în Moldova. De foarte multă vreme, interesele sale economice se află în Europa, și nu în Rusia. Cred că, după înfrângerea trupelor rusești în Ucraina, Tiraspolul poate spune cu voce tare ce îl interesează cu adevărat”, a explicat Șevcenko.

El a subliniat că „Ucraina este interesată de soluţionarea conflictului transnistrean pe baza respectării principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

„Chișinăul trebuie să controleze efectiv teritoriul întregii țări. Transnistria nu ar trebui să reprezinte o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei. Din păcate, după 2014, Ucraina este nevoită să privească Transnistria nu doar ca subiect al reglementării transnistrene, ci și ca pe o potențială amenințare. Chiar și acum continuăm să reținem un anumit număr din trupele noastre, acoperind Odesa și sudul Ucrainei de la o posibilă lovitură a Transnistriei”, a spus Șevcenko.

Răspunzând la întrebarea jurnalistului despre o posibilă lovitură a Ucrainei asupra Grupului operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR), el a spus că „niciunul dintre oficialii ucraineni nu vine cu astfel de propuneri”.

„Da, GOTR reprezintă acum o anumită amenințare pentru Ucraina. Și suntem nevoiți să ținem un anumit număr de militari ucraineni la graniță, deși ei sunt foarte necesari pe front. Dar nimeni nu intenţionează să dea o lovitură acolo. Jurnaliştii şi bloggerii vorbesc despre asta - acesta este dreptul lor de a vorbi. Dar nu ei sunt cei care iau deciziile”, a subliniat ambasadorul.

Răspunzând la întrebarea jurnalistului despre retragerea trupelor ruse din Transnistria, el a spus că, „după câștigarea războiului, Ucraina va ajuta în acest sens”.

„Desigur, nu vorbim în niciun caz despre faptul că armata rusă cu armele va traversa teritoriul Ucrainei, nu. Împreună cu organizațiile internaționale, va trebui să cădem de acord asupra unui plan de casare a armelor. Iar militarii sunt în principal localnici care au cetățenie rusă. Câteva sute de oameni vor trebui să părăsească Transnistria, ceea ce nu este o problemă”, a spus ambasadorul.


Publicat de:Алексей
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее