CONTRACTUL SEMNAT CU TRANSNISTRIA VA CONDUCE LA REDUCEREA TARIFULUI LA ELECTRICITATE - ANDREI SPÎNU
Viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a spus că contractul semnat cu Transnistria privind furnizarea de gaze către regiune în schimbul energiei electrice se va solda cu o reducere a tarifelor la energie electrică. Potrivit Infotag, el a scris despre aceasta pe 4 decembrie, pe pagina sa de facebook.
„În ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare, iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate într-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 euro. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei (în prezent - 5,91 lei pe kWh)”, a scris Spînu.
El a explicat că Republica Moldova primește o parte din energia electrică din România prin contracte bilaterale (la prețul de 90 de euro), dar aceasta nu acoperă toate necesităţile republicii.
„În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate. În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia situații excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 lei. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp”, a promis Spînu.
În postare, el se mai referă la un acord preliminar de prelungire a contractului cu Transnistria pentru ianuarie, februarie și martie.
„Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate. Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie”, a scris viceprim-ministrul.