PROMO-LEX: SITUAȚIA DREPTURILOR OMULUI ÎN TRANSNISTRIA S-A ÎNRĂUTĂŢIT ÎN CONTEXTUL AGRESIUNII RUSIEI ÎN UCRAINA
Asociația Promo-LEX consideră că situația drepturilor omului în regiunea transnistreană s-a agravat în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit Infotag, acest lucru se precizează în raportul privind drepturile omului în regiune pentru 2022, publicat joi de activiștii pentru drepturile omului.
Administrația de la Tiraspol „continuă să ignore deciziile Curții europene a drepturilor omului (CEDO), să restricționeze accesul unor categorii relevante de specialiști în regiune, să persecute locuitorii acesteia, dar și să beneficieze de impunitate pentru abuzuri”, se arată în documentul citat.
Autorii acestuia notează că interdicţia recent introdusă de a depune plângeri și sesizări la instituțiile naționale și internaționale a devenit un obstacol în calea protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
„Persoanele incomode sau cele care promovează și formulează idei ce contrazic propaganda sau mesajele administrației de facto sunt imediat trecute prin procedurile sistemului represiv, lipsit de legitimitate și de garanții elementare”, scriu activiștii pentru drepturile omului.
Aceștia au amintit de condamnarea ilegală a activistului Victor Pleşcanov la 3,5 ani pentru că a criticat deschis invazia rusă în Ucraina. În contextul înrăutățirii situației medicale și în lipsa unor evoluții pozitive, în cel mai scurt timp, Asociația Promo-LEX va expedia o plângere la CEDO.
Reprezentativ este și cazul lui Nicolae Garmaș, condamnat la Tiraspol pentru că a reclamat, la nivel local, faptele de tortură în privința sa, comise repetat de reprezentanții „miliției” locale.
În raport se exprimă regretul că, „după zeci de ani de abuzuri și ilegalități, confirmate în mod repetat de către CEDO, autoritățile de la Chișinău nu au inițiat niciun proces prin care să se poată identifica un mecanism eficient de sancționare a persoanelor responsabile de comiterea abuzurilor și încălcarea drepturilor fundamentale”.
Asociația recomandă autorităților moldovenești să caute „obținerea garanțiilor și a accesului liber în regiunea transnistreană pentru apărători ai drepturilor omului, avocați și jurnaliști; dezvoltarea capacităților Biroului politici de reintegrare și ale Oficiului Avocatului poporului de implicare, gestionare și rezolvare a problemelor persoanelor ale căror drepturi au fost încălcate în regiune”.