Dumitru Alaiba a comis o greşeală de diplomaţie în timpul vizitei la Kiev. "Se recomandă ca în relaţiile internaţionale să se ţină strict de protocol"
O acţiune de PR şi o greşeală foarte gravă în materie de diplomaţie. Aşa este calificat de către unii experți în comunicare politică gestul ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, de a purta un hanorac cu print camuflaj militar în timpul întâlnirilor oficiale pe care le-a avut cu membrii Guvernului Ucrainei. Mai ales că această ţară se află în război şi se apără de invazia Federaţiei Ruse. Am încercat să aflăm de la Dumitru Alaiba ce mesaj a dorit să transmită prin această ținută vestimentară, însă acesta nu ne-a oferit un răspuns.
În data de 6 decembrie, premierul Natalia Gavriliţa, împreună cu mai mulţi membri ai cabinetului de miniştri, au efectuat o vizită de lucru la Kiev. Oficialii moldoveni au avut o întrevedere în format extins cu omologii lor din Ucraina.
Din pozele şi imaginile video publicate pe site-ul Executivului se observă că ministrul Economiei, Dumitru Alaiba este îmbrăcat într-un hanorac cu print de camuflaj militar. Ministrul Economiei a pozat în acest hanorac şi alături de omologul său ucrainean, Yuliia Svyrydenko, care avea o ținută oficială, chiar dacă anume ţara sa se află în război.
Politologul Ian Lisnevschi consideră că gestul lui Alaiba reprezintă o greşeală de diplomaţie şi a fost făcută mai mult pentru PR. Acesta susţine că în acest caz ar fi fi fost mai bine dacă ministrul Economiei respecta regulile de etichetă impuse de protocol.
"Ce ţine de diplomaţie asta este o greşeală destul de gravă. Se recomandă ca în relaţiile internaţionale să se ţină strict de protocol, etichetă, îmbrăcăminte pentru că dacă te distanţezi de aceste norme poţi să fii tratat greşit sau negativ, domnul Alaiba lasă un spaţiu pentru a fi tratat chiar de ucraineni negativ. Această imagine este făcută din punctul meu de vedere pentru simpatizanţi ai PAS să arate că suntem solidari sau adică un fel de PR ca să atragă atenţia, altă explicaţie eu nu văd", a comentat politologul Ian Lisnevschi.
Iar fostul consilier pe comunicare al premierului Ion Chicu, Boris Harea consideră că Dumitru Alaiba a transmis un mesaj care generează frică.
"Noi în continuare aşteptăm de la Dumitru Alaiba să rezolve problemele economice ale ţării chiar dacă s-a afişat în uniformă militară în deplasarea în Ucraina. Cetăţenii aşteaptă ca autorităţile să se apuce de soluţionat foarte multe probleme economice ale Republicii Moldova şi să nu se implice în război. Tema războiului este singura la care guvernarea PAS şi Maia Sandu punctează, iar aceasta generează frică. Uniforma militară generează frică", a comentat, la rândul său, Boris Harea.
De cealaltă parte, fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuţa susţine că nu vede nicio problemă în stilul vestimentar pe care l-a avut Alaiba în Ucraina.
"Eu nu cunosc care sunt procedurile lor acolo, poate că ei au că dacă eşti undeva în apropierea câmpului de luptă ei au protocol ca să fie îmbrăcat aşa în ceva haki da, asta nu pot comenta sunt atât de multe incertitudini este opţiunea fiecăruia cum se îmbracă. Unii vin în pantaloni verzi în Parlament, nu e interzis, dar aici pe timp de război să fii în îmbrăcăminte gen kaki sau hanorac eu consider că e destul de normal şi nu contează eşti ministru sau cetăţean simplu", a afirmat fostul ministru al Apărării.
Am încercat să aflăm timp de două zile de la ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, de ce a optat pentru un asemenea stil vestimentar în cadrul vizitei de la Kiev şi ce mesaj a dorit să transmită. Contactat telefonic, acesta a ascultat întrebarea noastră însă ne-a cerut să revenim mai târziu, deoarece avionul în care se afla trebuia să decoleze. A doua zi am încercat să îl sunăm de mai multe ori şi i-am transmis şi un mesaj, însă nu a mai răspuns.
De menţionat că ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, se află în aceste zile la Bruxelles unde are mai multe întrevederi cu parlamentari europeni.
Precizăm că în Republica Moldova, Codul Contravențional interzice purtarea uniformei militare şi însemnelor similare uniformei de către persoanele care nu au acest drept şi chiar prevede amenzi pentru încălcarea acestei norme.
Iar în Ucraina, în 2018 a fost adoptată o lege prin care au fost stabilite amenzi pentru purtarea hainelor de camuflaj ale uniformei militare oficiale de către persoane care nu sunt încadrate în structuri militare.