PARLAMENTUL A APROBAT PROIECTUL POLITICII BUGETAR-FISCALR PENTRU ANUL 2023
Parlamentul a adoptat în primă lectură proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2023. După cum transmite Infotag, documentul a fost aprobat luni, cu voturile deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare.
Prezentând proiectul, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a spus că politica se va concentra pe atingerea a patru obiective: crearea condițiilor favorabile dezvoltării antreprenoriatului; consolidarea veniturilor bugetare necesare acoperirii cheltuielilor, inclusiv pentru măsurile de protecție socială, dezvoltarea afacerilor și a infrastructurii; consolidarea veniturilor la bugetele locale; politică fiscală şi raportare mai transparente și mai simple.
Potrivit acestuia, 2023 nu va fi mai puțin dificil decât anul curent și, în unele privințe, chiar mai dificil.
„Ne așteptăm ca economia să scadă cu 3% în acest an. Această tendință se va resimți și va continua în primul și în al doilea trimestru al anului 2023. Dar în cazul unor condiții meteorologice favorabile și a unei îmbunătățiri a situației regionale, vom putea obține o creștere a PIB-ului în anul viitor la nivelul de 2%”, a spus ministrul.
Printre principalele măsuri propuse în proiect: introducerea unei cote de impozit pe venit „zero” pentru întreprinderile, micro, mici și mijlocii, în cazul nedistribuirii profitului net aferent perioadelor financiare 2023-2025; amortizarea accelerată a investițiilor pentru întreprinderile mari (prin posibilitatea creșterii deducerilor la fondul de amortizare a până la 50% din investiții); implementarea programului de rambursare a TVA cumulat de la 1 ianuarie; deducerea a 100% din taxele locale la bugetele locale; majorarea salariilor în sectorul public cu 1,3 mii lei.
De asemenea, se preconizează creșterea impozitului pe venitul obţinut ca urmare a plasării depozitelor în bănci de la 3% la 7%, creșterea impozitului pe venitul personal de la 12% la 18% (dacă venitul anual depășește 1 milion de lei), creșterea accizei la produsele alcoolice (+15%) și tutun (+25%).