Republica Moldova, exemplu pentru România la capitolul digitalizării
Republica Moldova şi România îşi intensifică parteneriatul pentru crearea unui spaţiu digital comun. După ce în februarie curent, la şedinţa comună a Guvernulor de la Chişinău şi Bucureşti a fost semnat un memorandul privind colaborarea în domeniul digital, astăzi, lucrurile sunt mai avansate.
Specialiştii de la Chişinău examinează o hotărâre care va partaja României toate serviciile guvernamentale implementate de către Republica Moldova în ultimul deceniu. A fost pregătită şi platforma tehnologică care ar ajuta implementarea mai rapidă soluțiile digitale în România, în special soluții digitale pentru sectorul public.
Subiectul a fost discutat în cadrul întâlnirii dintre viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu, și ministrul cercetării, inovării și digitalizării al României, Sebastian Burduja, aflat într-o vizită în ţara noastră.
Astfel, oficialul moldovean a anunţat despre inițierea procedurii de recunoaștere mutuală a semnăturii digitale, care va asigura interoperabilitatea identității electronice. „Ne vom coagula eforturile comune pentru a crea noi valori digitale. Una dintre ele este o aplicație mobilă care se va regăsi pe telefoanele tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului și va asigura conexiunea cu autoritățile statului, având guvernul foarte aproape de noi, oriunde am fi, pe orice meridian am fi”, a adăugat Iurie Țurcanu.
La rândul său, ministrul de la Bucureşti a menţionat că Româia trebuie să se ridice la înălțimea standardelor pe care Republica Moldova le-a setat.
"În acest spațiu digital comun discutăm pe mai multe dimensiuni. Cea mai importantă dimensiune pentru România este cea a serviciilor publice digitale, unde trebuie să accelerăm și căutăm această scurtătură pentru viitor. Altfel ne-ar lua mulți ani dacă nu am beneficia de expertiză pe care dumneavoastră și echipa o aveți. Ne propunem să aducem cât mai rapid aceste servicii și în România. Salut faptul că deja sunt trei soluții în testare în România și sunt soluții importante. Noi mereu vă dăm drept exemplu”, a mai spus Sebastian Burduja.
Prin memorandumul semnat în februarie 2022, Chişinău şi Bucureşti se angajează să colaboreze în domeniul digitalizării administrației publice, în domeniul modernizării serviciilor digitalizare, în dinamizarea economiei digitale precum și în fortificarea capacităților noastre de defensivă cibernetică.