Susţinere majoră pentru Republica Moldova în UE. Berlinul a a adoptat şi o rezoluţie despre ţara noastră
Uniunea Europeană va continua să furnizeze tot sprijinul relevant Republicii Moldova, mai ales în ceea ce privește securitatea energetică. Este una dintre concluziile Consiliului European desfășurat joi la Bruxelles, la care au participat liderii statelor membre şi care s-a axat, în special pe războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Totodată, o susținere majoră pentru Republica Moldova din partea Germaniei. Bundestagul a adoptat o rezoluţie privind continuarea sprijinului pentru ţara noastră. Parlamentarii germani îndeamnă guvernul de la Berlin să pledeze la nivel european pentru reformarea procesului de aderare și să ofere Republicii Moldova un sprijin bugetar direct pentru a depăși provocările imediate ale țării noastre.
"Salutăm şi ne bucurăm de prezenţa aici în plen a ambasadorului Republicii Moldova la Berlin, Aureliu Ciocoi. Parlamentul Germaniei se angajează să analizeze în detalii astăzi problemele Republicii Moldova. Inimile şi solidaritatea noastră sunt alături de voi", a declarat vicepreşedintele Bundestagului, Katrin Goering-Eckardt.
În cadrul dezbaterilor, înainte de votul final, majoritatea parlamentarilor germani şi-au exprimat solidaritatea cu cetăţenii Republicii Moldova în contextul generat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Oficialii de la Berlin susţin că pentru a putea sprijini în continuare ţara noastră pe calea aderării la UE, Moldova are nevoie de tot sprijinul politic, financiar, uman și tehnic pe care îl poate primi.
"Împreună cu partenerii noștri internaționali, am oferit peste 650 de milioane de euro în primăvară. Dar asta a fost primăvara, dragi colegi. Acum e iarnă și la Chișinău e un ger năprasnic. Astăzi, Moldova este slăbită și este victimă a războiului energetic rusesc chiar în fața ochilor noștri. Dar ceea ce s-a schimbat din primăvară, doamnelor și domnilor, este că Moldova este acum oficial ţară candidată la aderarea la UE. Este bine pentru Moldova și este bine pentru Europa", a spus, la rândul său, parlamentarul german Merle Spellerberg.
Rezoluția menționează că de la alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte în anul 2020, țara s-a angajat într-un curs curajos și ambițios de reforme și apropiere de Uniunea Europeană. Potrivit parlamentarilor, acest lucru oferă impulsul pentru a extinde în continuare eforturile Germaniei de politică externă cu Moldova.
"După ce Rusia a invadat Ucraina, Moldova a fost brusc catapultată pe scena politică mondială, primind cel mai mare număr de ucraineni pe cap de locuitor. A dat dovadă de solidaritate şi sprijin faţă de Ucraina mai mult decât orice altă ţară, în ciuda costurilor uriaşe pentru o ţară atât de mică", a constatat Aniko Glogowski-Merten, un alt parlmentar german.
Rezoluţia adoptată de majoritatea parlamentarilor vizează inclusiv reducerea dependenței energetice față de Rusia, extinderea infrastructurii de transport, mobilizarea investițiilor, inclusiv în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Totodată, guvernul federal german este chemat să pledeze pentru continuarea dialogului în vederea asigurării integrității teritoriale a Republicii Moldova în ceea ce privește regiunea transnistreană și, în acest context, să sprijine misiunea OSCE în Republica Moldova, precum și contactele directe dintre guvernul de la Chișinău și regiunea transnistreană a țării.