Critici în aceeaşi direcţie. Igor Munteanu: Proiectzl bugetului pentru 2023, aprobat într-o grabă nejustificată
Proiectul bugetului pentru 2023 a fost aprobat într-o grabă nejustificată, deşi era important să fie supus consultărilor publice. Partea negativă este că nu sunt propuse măsuri pentru a susţine businessul. În schimb, mediul de afaceri este supus unei povare fiscale. De această părere este preşedintele CUB, Igor Munteanu. Invitat in cadrul emisiunii Prime Time de la PRIME, Munteanu a afirmat că acest document ar fi trebuit întocmit cu mai multă prudenţă, mai ales că suntem în plină criză. Anastasia Taburceanu, consilierul pe comunicare al premierului Natalia Gavriliţa, nu a răspuns la telefon pentru a comenta aceste declaraţii.
Preşedintele Coaliţiei pentru Unitate şi Bunăstare, Igor Munteanu, susţine că proiectul bugetului de stat trebuia să fie supus consultărilor cu sindicate, patronate, reprezentanţii mediului de afaceri şi autorităţilor locale. În realitate, guvernul a acţionat cu o grabă nejustificată, susţine Munteanu.
"Acţionând în condiţiile unei crize regionale şi a unui război din preajmă, sigur că noi ar trebui, cu foarte multă prudenţă, să facem estimările pentru anul viitor. Când avem un buget de avarie, guvernul ar trebui să-şi înzecească eforturile pentru ca să atragă mai multe resurse ca asistenţă directă, nu credite. Avem o tradiţie deja. Al şaptelea sau al optulea an la rând, noi nu executăm bugetul. Şi în fiecare an se adaugă, se adună nişte datorii, care sunt transferate, după asta, pe anul viitor", a declarat Igor Munteanu la Prime.
Fostul deputat a atras atenţia că, de-a lungul timpului, guvernul a păstrat mai multe facilităţi fiscale, fără ca cineva să analizeze rostul acestora. Partea proastă este că, în acest fel, statul pierde anual în jur de 20 de miliarde de lei, spune Igor Munteanu. El a criticat şi faptul că nu sunt create condiţii pentru dezvoltarea mediului de afaceri, dar sunt supuşi unei povare fiscale mare.
"Pe de o parte este impotenţă, pe de altă parte este incapacitate de a planifica procesul bugetar, pe de altă parte, este complicitate. Pentru că nişte bani care ajung în anumite segmente corporative sau clientelare ajută politic. Aşa a fost logica multor guverne. Dar este mai simplu pentru orice guvern să scoată bani de la vamă, din accize, din taxe şi îl jecmăneşte pe cel care munceşte. Şi asta este o mare problemă pentru bugetul pe anul 2023 şi pentru actualul guvern", a afirmat preşedintele CUB.
Cât priveşte scumpirea poliţei de asigurare medicală, fostul deputat este de părere că acest fapt ar avea nişte efecte negative.
"Vor limita medicamentele care sunt transmise pacienţilor, ceea ce înseamnă că serviciile medicale vor avea de suferit, oamenii vor avea de suferit", este de părere fostul deputat.
În 2023, poliţa de asigurare medicală va costa 12.636 de lei, triplu faţă de cât a fost în acest an. Cei care o vor cumpăra până în data de 31 martie, vor plăti între 1014 şi 4056 de lei, în funcţie de domeniul de activitate.
Anastasia Taburceanu, consilierul pe comunicare al premierului Natalia Gavriliţa, nu a răspuns la telefon pentru a comenta declaraţiile lui Igor Munteanu. Proiectul final al Legii Bugetului de Stat pentru 2023 a fost publicat cu doar câteva ore înainte de şedinţa Guvernului la care a fost aprobat. Atunci, Natalia Gavriliţa a recunoscut că au fost publicate prea târziu. Premierul a declarat că s-a negociat până în ultimul moment cu Fondul Monetar Internaţional pentru a obţine fonduri adiţionale pentru creşteri de salarii.