OPERATORII RETAIL, DESPRE PROPUNEREA DE CREȘTERE A ACCIZEI LA TUTUN CU 25%: A ACTIVA ÎN MOLDOVA DEVINE TOT MAI COMPLICAT ȘI COSTISITOR
Principalii operatori ai rețelelor de comerț cu amănuntul din Republica Moldova se declară îngrijorați de propunerea Ministerului Finanțelor de a crește în mod accelerat accizele la produsele din tutun pentru anul 2023. Într-o scrisoare adresată autorităților de stat, cele mai mari rețele de comerț din țară solicită revenirea la calendarul aprobat și creșterea prognozată a accizei de 15%, în locul celor 25%, propuse în cadrul politicii bugetar-fiscale pentru 2023. Potrivit operatorilor, în caz contrar, ar putea fi periclitată buna funcționare a segmentului legal de comerț cu produse din tutun, ceea ce ar cauza pierderi bugetului de stat.
„Menționăm că noi, operatorii rețelelor de comerț cu amănuntul, suntem companii responsabile atât din punct de vedere fiscal, cât și legislativ, care asigură mii de locuri de muncă pentru familiile din Republica Moldova, dar pentru a opera eficient, avem nevoie de reglementări echilibrate, clare și predictibile”, se spune în scrisoarea semnată de rețelele de magazine Linella, Nr1, Velmart, Green Hills, precum și de rețelele de benzinării Rompetrol, Tirex și Bemol.
Operatorii declară că, în fiecare an, din cauza schimbărilor legislative, sunt nevoiți să replanifice în grabă bugetele și procesele de lucru. Potrivit acestora, costul licenței de comercializare a produselor de tutun este în creștere, rata accizei se propune a fi majorată cu 25%, iar alte taxe s-ar suprapune acestor creșteri. Toate acestea ar urma să conducă la creșterea prețurilor finale pentru consumatori.
„Majorarea accizelor va influența direct proporțional prețurile de achiziție de la distribuitori, ceea ce ne va impune să renunțăm parțial la comercializarea produselor de tutun din motiv că micșorarea marjei comerciale nu va acoperi comisioanele achitate băncilor comerciale: comisionul pentru tranzacțiile cu cardurile bancare, care variază de la 1 la 3% din suma tranzacției; costurile creditelor bancare și alte cheltuieli care la moment le suportăm. A desfășura o activitate în Republica Moldova devine tot mai complicat și costisitor. Suntem afectați de scumpirea creditelor, inflației, majorarea prețurilor la energia electrică și gaz natural”, se spune în scrisoare.
Semnatarii scrisorii subliniază că, în ultimii ani, accizele la produsele din tutun au crescut constant, sporind presiunea fiscală asupra consumatorilor și comerțului legal.
„Menționăm că, sub presiunea fiscală din anii precedenți și a altor șocuri ale pieței, vânzările
legale ale produselor de tutun în țară au scăzut cu 20-30% comparativ cu anul 2019. În același timp, nu observăm o diminuare la fel de semnificativă a numărului de fumători conform statisticilor oficiale. Presupunerea logică este că acest segment de vânzări este pierdut fie din cauza migrației populației sau comerțului ilegal cu produse din tutun”, declară operatorii de comerț cu amănuntul.
Recent, compania IPSOS a publicat un studiu care arată că volumul comerțului ilegal cu țigarete în Republica Moldova a crescut de la 4,1%, în octombrie 2021, la 7,4%, în octombrie 2022. Potrivit cercetării, comerțul ilicit s-a dublat în special în regiunile situate la frontiera cu Ucraina, de la 7,6% la 14,4%, precum și în localitățile din apropierea frontierei cu România, unde rata comerțului ilegal a crescut de la 4,6% la 9%.