Greşeală la bis şi replici cu scântei. Amendamentele la Legea Bugetului, publicate de Guvern la ora când a început şedinţa
Replici cu scântei la şedinţa Guvernului. Başcanul Găgăuziei Irina Vlah a fost deranjată de faptul că proiectul cu amendamentele la Legea Bugetului au fost publicate pe site-ul Guvernului la ora când a început şedinţa executivului. Vlah a atras atenţia că neregula se repetă deja a doua oară pe acelaşi subiect. În apărare au sărit premierul, care a precizat că asemenea practică privind avizele este continuată de multe guverne. Iar ministrul Finanţelor a spus în apărarea sa că discuţia pe aspecte de procedură ar duce la întârzierea aprobării bugetului pentru 2023.
"Au fost înaintate 16 amendamente care prevăd cheltuieli suplimentare în sumă de 2,6 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde pentru autorităţile locale. Au fost susţinute integral şapte, partial patru, iar cinci amendamente nu au fost susţinut. Amendamentele susţinute şi modificările suplimentare propuse de Guvern implică majorări de alocaţii în sumă de 103 milioane lei, dintre care 27,9 lei pentru cheltuieli de personal. Majorările menţionate au fost acceptate din contul diminuării alocaţiilor la prevăzute la compartimentul acţiuni generale. Fondul de intervenţii a Guvernului diminuat cu 60 de milioane lei, din 600. Fondul rezervat pentru implementarea prevederilor actelor normative în domeniul salarizării sectorului bugetar diminuat cu 28 milioane din 770 milioane lei, precum şi alte alocaţii diminuate cu 15 milioane de lei", a declarat ministrul Finanţelor, Dumitru Budianschi.
Başcanul UTA Găgăuzia a fost deranjată de faptul că a văzut proiectul cu amendamentele incluse la Legea Bugetului pentru 2023 abia la ora 11:00, când a început şedinţa Guvernului.
"Se repetă situaţia când proiectul Legii Bugetului am primit-o cu două ore înainte de şedinţă, iar acest proiect cu amendamente la lege, nu l-am văzut înainte. Consider că fiecare dintre noi, când se pregăteşte de şedinţă, trebuie să vadă proiectele. Acum nu putem propune, nu putem critica ceva, pentru că acest proiect, până la şedinţa Guvernului nu l-am văzut", a replicat indignată başcanul Irina Vlah.
În apărare a intervenit premierul Natalia Gavriliţa, iar de acolo spiritele s-au încins.
"Doamna Vlah, dumneavoastră aveţi foarte multă experienţă în multe guverne. Eu când eram în opoziţie, vedem pe site după adoptare. Avizul se pregăteşte până în ultimul moment. Aceasta nu este o practică nouă, pentru că este o practică despre avize", a intervenit premierul Natalia Gavriliţa.
"Dacă spuneţi că e o practică veche, de ce repetaţi alte greşeli? Introduceţi practici bune, când proiectele trebuie să apară la timp, când membrii guvernului pot să lucreze asupra lor şi să se pronunţe la şedinţă. Propun să acţionăm în conformitatea cu legea, dar nu să repetăm practici rele", a completat Irina Vlah.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Dumitru Budianschi, a argumentat că proiectul Legii Bugetului a ajuns cu întârziere la Guvern, pentru că au durat negocierile şi răspunsurile partenerilor externi, sursa noastră pentru deficitul bugetar. Cât priveşte avizele la legi, Dumitru Budianschi a explicat că Ministerul Finanţelor şi aşa depune eforturi pentru a face faţă numărului mare de solicitări. În plus, dezbaterile pe seama unor chestiuni de procedură, ar atrage consecinţe, a mai adăugat ministrul Finanţelor.
"Suntem puşi în situaţia sau mai discutăm o săptămână amendamentele, sau intrăm în anul viitor cu un buget aprobat. Eu nu văd cum, dacă ar fi fost publicat mai rapid, cineva putea schimba ceva. Este o relaţie strictă între amendamentul deputatului şi avizul Guvernului Noi trebuie să prelucrăm sute de propuneri în două zile. Şi aşa colaboratorii au lucrat şi sâmbătă, şi duminică, şi seara", a argumentat ministrul Finanţelor.
Nici başcanul nu s-a lăsat şi a insistat pe încălcara procedurii.
"Nu vorbesc despre conţinut, dar despre lege şi procedură. Fiecare dintre noi are dreptul şi trebuie să cunoască proiectul din timp, asta toţi înţelegem. Şi eu am lucrat 10 ani ca şi deputat. Ştiu cum se lucrează în Comisii", a completat Vlah.
După tot schimbul de replici, Guvernul a dat aviz pozitiv la proiectul Legii Bugetului. Actul normativ urmează să fie supus votului în Parlament, în a doua lectură.