Schimbări în domeniul tutunului. Sistemul "track and trace" va fi implementat peste trei ani
Sistemul "track and trace" care prevede ca toate pachetele produselor din tutun vor trebui să aibă un cod digital cu informații despre acesta urmează să fie implementat peste trei ani. De asemenea, interzicerea completă a vânzării ţigărilor electronice şi celor cu tutun încălzit cu arome caracteristice va avea loc peste doi ani. Sunt unele dintre concluzii a noii runde de audieri, organizate de Comisia protecţia socială, sănătate și familie a Parlamentului. Reprezentanţii domeniului susţin că sunt de acord ca aceasta amânare este necesară pentru ca să fie suficient timp pentru adaptarea la noile cerinţe şi gândirea unor mecanisme eficiente în acest sens.
Preşedintele Comisiei protecţia socială, Dar Perciun, susţine ca sistemul "Track and Trace" va ajuta să lupte împotriva contrabandei produselor de tutun, însă recunoaşte că piaţa din Moldova are nevoie de timp pentru adaptare.
"Din 2026 să intre în vigoare, este nevoie de un pic de timp pentru a elabora normele tehnice şi a ne asigura că funcţionează cap-coadă. Deci, obiectivul sistemului este ca să fie monitorizat fiecare pachet de ţigări, la etapa producerii lui să imprime un cod, un indificator digital care să poată conţină informaţia referitor la cine l-a produs, cui urmează să fie vândut, din ce lot face parte", a declarat preşedintele Comisiei protecţia socială, Dan Perciun.
"O apreciem pozitiv situaţia şi aceasta discuţie. Am fost auziţi. Ca şi anterior, susţinem sistem "Track and Trace", cu o condiţie ca să fie oferite termeni suficienţi pentru implementarea acestuia. Acum este vorba despre 36 de luni, ceea ce credem că sunt termeni suficienţi", a adăugat Maksym Barabash, directorul general al companiei Philips Morris în Ucraina, Moldova și Caucas.
Un alt subiect care a fost discutat în cadrul dezbaterilor publice vizează interzicerea produselor cu arome.
"Interzicerea va intra in vigoare peste doi ani. În acelaşi timp, noi credem ca un termen mai rezonabil ar fi trei ani, dar vom accepta pe ceea ce avem", a mai adăugat directorul ompaniei Philips Morris.
Şeful Comisiei Parlamentare a subliniat: "Noi o să le interzicem cred că din 2025, aşa prevede proiectul. Pentru ca să ne aliniem prevederilor Uniunii Europene ca şi ea urmează să le interzică de pe 2025".
De asemenea, în urma audierilor s-a decis excluderea interzicerii fumatului în locuinţe în care se află minori, pe motiv ca aceasta prevedere nu poate fi implementată în practică. În acelaşi timp, interzicerea fumatului la balcoanele locuinţelor să fie păstrată.
Proiectul de lege care include aceste schimbări pentru industria tutunului urmează a fi votat în Parlament în prima şi a doua lectură. Iar politica bugetar fiscală care prevede majorarea accizelor urmează să fie aprobată în a treia lectură.