DOAR 53% DIN POPULAŢIA REGIUNII TRANSNISTRENE ESTE LA O VĂRSTĂ APTĂ DE MUNCĂ
În 2022-2023, finanţarea deficitului bugetar în regiunea transnistreană va fi foarte problematică, consideră experţii Centrului Expert-Group. Potrivit Infotag, într-o analiză economică a centrului se arată că motivele vor fi dificultăţile economice din Federaţia Rusă, criza economică internă, precum şi o reducere a veniturilor bugetare pe fondul reducerii livrărilor de energie electrică de la Moldavskaia GRES către malul drept Moldova.
Potrivit studiului, regiunea se va confrunta cu evaziunea fiscală. La sfârşitul trimestrului III al anului 2022, volumul datoriilor către bugetul regiunii a crescut cu 16% faţă de începutul anului, iar numărul întreprinderilor active înregistrate la autorităţile fiscale locale a scăzut cu 15 unităţi. Experţii atrag atenţia asupra faptului că doar 53% din populaţia regiunii este la vârsta aptă de muncă (ponderea a scăzut treptat în ultimii ani), iar mai mult de jumătate din populaţia aptă de muncă este inactivă din punct de vedere economic.
Este de aşteptat ca până la sfârşitul anului 2022 salariul mediu real în regiune să scadă cu aproximativ 3-5%, numărul de angajaţi - cu 11 mii de persoane, iar cererea de muncă din sectorul real - cu aproximativ 1 mie de persoane.
În analiză se constată că "apetitul pentru investiţii" al entităţilor economice este la un nivel minim. Autorii studiului subliniază că autorităţile din regiune au un set limitat de instrumente pentru a interveni în scopul atenuării efectelor şocului.