TRANSNISTRIA A INFORMAT CĂ CONTRACTUL DE FURNIZARE A ELECTRICITRĂŢII CĂTRE MOLDOVA A FOST PRELUNGIT PENTRU IANUARIE
Ministerul dezvoltării economice al Transnistriei a anunțat că contractul de furnizare a energiei electrice pe malul drept al Nistrului a fost prelungit pentru ianuarie 2023. Potrivit Infotag, instituţia a anunțat acest lucru marți, precizând că se mențin aceleași prețuri și condiții ca în decembrie - 73 de dolari pentru un MWh.
„Transnistria va primi gaze în volum de 5,7 milioane m³ pe zi, ca în decembrie. Iar Moldavskaia GRES din Dnestrovsk va furniza energie electrică Republicii Moldova. Astfel, locuitorii din Transnistria, instituțiile sociale și întreprinderile din industria alimentară ale republicii vor fi asigurate ianuarie cu gaze, căldură și apă caldă. Se vor lua măsuri pentru asigurarea la nivel maxim posibil a complexului industrial”, se spune în comunicat.
Ministerul infrastructurii și dezvoltării regionale al Republicii Moldova și compania de stat Energocom, care semnează contractele pentru furnizarea de energie electrică Republicii Moldova, nu au anunțat încă o prelungire a contractului. Totodată, la începutul lunii decembrie, vicepremierul Andrei Spînu a spus că acordul semnat în decembrie va fi prelungit până în ianuarie-martie 2023, în aceleași condiții.
Din 1 octombrie, Gazprom a redus volumul zilnic de gaze furnizat Moldovei cu 30% - până la 5,7 milioane m3 de gaze pe zi, în timp ce necesitatea este de 8,06 milioane m3. Gazprom a explicat reducerea prin probleme tehnice ce ţin de restricţionarea tranzitului de gaze prin Ucraina. În noiembrie și decembrie, Gazprom îi furnizează Moldovei același volum de gaze - 5,07 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce reprezintă mai puțin de 40% din volumul necesar pentru această perioadă a anului.
Totodată, în decembrie, malul drept al Nistrului a folosit gaz de la Gazprom doar în primele trei zile ale lunii decembrie. Din 4 decembrie, Moldova furnizează întreg volumul de gaze de la Gazprom către Transnistria, care în schimb acoperă peste 50% din nevoile de energie electrică ale malului drept. Totodată, malul drept al Nistrului folosește gaze din rezervele create anterior și, prin urmare, nu efectuează plăți curente către Gazprom, iar malul stâng al Nistrului nu a plătit pentru gazele de la Gazprom de mai bine de zece ani.