MOLDOVA ARE UN ALIAT DE ÎNCREDERE AL STABILITĂȚII SALE ÎN PERSOANA FMI – VICEGUVERNATORUL BNM TATIANA IVANICICHINA
Relațiile Băncii naționale a Moldovei (BNM) cu Fondul monetar internațional (FMI) în anul 2022 au fost descrise ca fiind „foarte productive” de viceguvernatorul băncii, Tatiana Ivanicichina.
Potrivit Infotag, într-un interviu publicat în numărul din decembrie al revistei „Bănci & Finanţe”, ea a spus că „războiul din Ucraina și criza energetică au dus la o creștere a asistenței și finanțării din partea partenerilor de dezvoltare și, în consecință, la o creștere a intensităţii interacțiunii cu FMI”.
„Moldova are astăzi un aliat de încredere în persoana FMI pentru stabilitatea și dezvoltarea sa, relațiile cu fondul se bazează pe sprijinirea intereselor naționale ale Republicii Moldova și asigurarea dezvoltării durabile a țării”, a spus bancherul.
Întrebată despre evoluția actualului Program pe 40 de luni cu FMI, viceguvernatorul a spus că actualmente nu există întârzieri sau abateri în implementarea acestuia.
„Probabil, acest lucru se datorează comunicării intense pe care am stabilit-o cu fondul”, a spus vicepreședintele BNM.
Răspunzând la o întrebare cu privire la cât de regulat cumpără statul obligațiuni de la BNM, Tatiana Ivanicichina a spus că guvernul și-a îndeplinit toate obligațiile de plată pentru instrumentele financiare din portofoliul BNM, inclusiv titlurile primite în baza garanțiilor de stat.
Referindu-se la faptul dacă ministerul finanțelor plătește de la buget sau contează pe profiturile BNM, vicepreședintele a explicat: „Legislația actuală prevede că dacă mărimea capitalului autorizat al băncii la sfârșitul anului este de la 4% până la 10% din obligațiile BNM, 50% din profitul disponibil pentru distribuire este direcționat către majorarea capitalului statutar și 50% la bugetul de stat”.
Potrivit ei, în acest sens, conform rezultatelor înregistrate în 2019-2021, 50% din profituri BNM le-a virat la bugetul de stat, ceea ce compensează parțial costurile de plată a datoriei de bază și a dobânzilor la titlurile de stat.
„Indiferent de rezultatul financiar al BNM, guvernul își va îndeplini obligațiile de plată prin includerea acestor cheltuieli în planificarea bugetară”, a conchis Tatiana Ivanicichina. (Citiți textul integral al interviului pe site-ul revistei „Bănci & Finanțe” - www.profit.md).