ÎN TRANSNISTRIA SE CONSIDERĂ CĂ INTRODUCEREA ÎN MOLDOVA A PEDEPSEI PENTRU SEPARATISM VA AVEA UN IMPACT DISTRUCTIV ASUPRA PROCESULUI DE NEGOCIERI
Adoptarea de către Moldova a unei legi privind pedepsirea separatismului „ar putea avea un efect distructiv asupra întregului proces de negocieri”. După cum transmite Infotag cu referire la mass-media transnistreană, negociatorul-şef transnistrean Vitali Ignatiev a spus acest lucru la o ședință a Comisiei pentru politică externă și relații internaționale a Sovietului suprem al regiunii, dedicată proiectului de lege adoptat de parlamentul Republicii Moldova în prima lectură despre introducerea unor articole suplimentare în Codul penal al Republicii Moldova.
El a spus că ministerul de externe transnistrean, „pe canale oficiale, a cerut deja din partea Republicii Moldova explicaţii exhaustive despre acest document”.
Membrii comisiei și-au exprimat îngrijorarea și cu privire la intenția Chișinăului de a introduce în Codul penal noțiunile de „subiect anticonstituțional”, „structură informațională ilegală” și răspundere penală pentru separatism și crearea de organe anticonstituționale. Ei cred că acest proiect de lege este orientat, în primul rând, împotriva Transnistriei.
Președintele comisiei, vicepreședintele Sovietului suprem Galina Antiufeeva a spus că primește o mulțime de apeluri de la cetățenii care sunt îngrijorați de modul în care măsurile discutate în parlamentul Republicii Moldova vor afecta viața transnistrenilor. În plus, amendamentele „cu privire la separatism” pot reprezenta o amenințare pentru „angajații organelor de drept și ai structurilor de stat din Transnistria”, a spus ea.
„Ne aşteptăm ca luciditatea să prevaleze. Că parlamentarii moldoveni vor avea o abordare echilibrată la examinarea acestei legi şi nu va fi adoptată în a doua lectură, pentru a construi relații de prietenie cu Transnistria, pentru a putea îndeplini înţelegerile care au fost deja stabilite”, a spus ea.
Antiufeeva nu a exclus „adoptarea unor măsuri de răspuns dacă legea va fi adoptată, pentru a proteja interesele locuitorilor din regiune”.
Comisia a decis să se adreseze colegilor moldoveni cu o declarație cuprinzătoare, subliniind că „toate problemele care există în relațiile moldo-transnistrene trebuie soluţionate pe cale diplomatică”.