MINISTRUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE A ANTICIPAT ANUNŢUL DESPRE DEMISIA SA CU LECȚIILE PE CARE LE-A ÎNSUŞIT ÎN CALITATE DE MINISTRU
Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, a anticipat anunțul demisiei sale cu lecțiile pe care le-a însuşit în calitate de ministru. După cum relatează Infotag, ieri, el a publicat pe pagina sa de pe o reţea de socializare o listă cu „zece lucruri” pe care le-a învățat ca ministru. Spatari şi-a publicat postarea după ce TV8 a anunțat că el va demisiona și va fi înlocuit cu directorul executiv al Centrului „Parteneriat pentru dezvoltare”, Alexei Buzu (un ONG care promovează egalitatea de gen și incluziunea în Moldova).
Printre concluzii, ministrul a remarcat că „lucrurile mari se fac împreună”, iar pentru „schimbări majore în societate este nevoie de o Echipă unită”.
El a mai subliniat că „reformele nu au loc peste noapte”, iar dacă există o idee, trebuie să fie discutată cu cât mai mulți oameni.
„Eu am câteva idei în privința asigurărilor sociale și medicale, a serviciilor sociale, a pactului social cu mediul de afaceri, a relației dintre dereglementare și defiscalizare, a politicii industriale, a construcției unui stat social. Voi reveni”, a spus Spatari.
De asemenea, el a făcut apel la interacțiunea oamenilor cu statul, investiţiile în servicii digitale și în oamenii care reprezintă statul în relațiile cu cetățenii, creându-li-se condiții de muncă și salarii decente.
Cu o zi mai devreme, el a spus că, împreună cu colectivul, a stabilit planul de activitate al ministerului muncii și protecției sociale pentru anul 2023.
În același timp, el n-a confirmat, dar nici n-a infirmat mesajul despre demisia sa iminentă, promițând că va face o declarație oficială luni.
„Să construim pe fundamente puse. În domeniul social au fost făcute lucruri bune în ultimii 20 de ani. Avem un sistem de asigurări sociale care este transparent și în general echitabil, avem universități care pregătesc specialiști în asistența socială, avem îngrijire la domiciliu finanțată din bani publici, avem servicii sociale dezvoltate de organizațiile non-guvernamentale, avem expertiză și rezultate în domeniul reducerii sărăciei. Nu pornim de la „zero” și este important să capitalizăm lucrurile bune și să continuăm pornind de la ele. Uitându-mă în spate, apoi în față, pot să vă spun că sunt încrezător și optimist”, a rezumat ministrul.