FMI A APRECIAT IMPLEMENTAREA PROGRAMULUI CU MOLDOVA, DAR SE AŞTEAPTĂ LA O ÎNRĂUTĂŢIRE A SITUAȚIEI ÎN REPUBLICĂ
Consiliul executiv al Fondului monetar internațional (FMI) a finalizat a doua evaluare a progresului programului de 40 de luni cu Moldova, finanțat prin Facilitatea extinsă de creditare (ECF) și Facilitatea extinsă de finanțare (FEP), şi i-a deschis accesul la următorul tranșă de 20,65 milioane drepturi speciale de tragere sau aproximativ 27 milioane USD. Potrivit Infotag, acest lucru se precizează într-un comunicat de presă emis de FMI.
În document se notează că „Programul FMI a ajutat autoritățile să răspundă rapid și cuprinzător la multiple șocuri, iar progresul în reforma administrației publice contribuie la creșterea rezistenței economiei, creând în același timp o bază solidă pentru o creștere durabilă incluzivă”.
Cu toate acestea, potrivit autorilor, Moldova va trebui să se confrunte în viitor cu numeroase probleme. Se preconizează că economia se va contracta cu 1,5% în 2022, urmând o redresare modestă de 1,5% în 2023 „datorită impactului persistent al războiului Rusiei împotriva Ucrainei și deteriorării perspectivelor de creștere a principalilor parteneri comerciali ai Moldovei”.
„Inflația a atins deja apogeul, dar a rămas ridicată şi în noiembrie, la 31,4% anual. Se preconizează că deficitul bugetar va crește la 6% din PIB în acest an, ca urmare a politicilor de combatere a creșterii costului vieții și a crizei energetice, în timp ce deficitul de cont curent extern va continua să fie afectat de costurile mai mari ale importului de energie. Riscurile negative la adresa creșterii economice sunt mari și sunt puternic înclinate spre dezavantaj. Cu toate acestea, în pofida mediului dificil, programul se derulează cu succes”, consideră FMI.
FMI a salutat faptul că, „în pofida provocărilor, autoritățile rămân angajate să implementeze programul susținut de FMI, care are ca scop sprijinirea categoriilor vulnerabile ale populaţiei, în timp ce avansează reformele de guvernare și abordează provocările de dezvoltare ale țării pentru a crea condițiile pentru o creștere durabilă incluzivă.
Potrivit evaluării, programul „a ajutat la mobilizarea unor finanțări externe semnificative, care au ajutat Moldova să facă față costurilor financiare urgente”.
FMI a cerut „eforturi suplimentare pentru îmbunătățirea eficienței cheltuielilor, consolidarea încrederii fiscale și mobilizarea veniturilor interne”.