TIRASPOLUL CONSIDERĂ CĂ MODIFICĂRILE ÎN LEGISLATIA MOLDOVEI COMPORTĂ RISCURI DE DISTRUGERE A PROCESULUI DE NEGOCIERI
Administraţia transnistreană consideră că modificările legislative aflate în discuţie în parlamentul moldovenesc şi eventuala introducere a pedepselor penale pentru separatism "conţin riscuri de distrugere a procesului de negociere". Potrivit agenţiei Infotag, acest lucru se arată într-un comentariu al ministerului transnistrean de externe.
Autorii comentariului şi-au exprimat nemulţumirea faţă de explicaţiile viceprim-ministrului Republicii Moldova pe această temă, remarcând "caracterul formal al notei difuzate de partea moldovenească, care nu conţine un răspuns clar la întrebările puse şi nici o poziţie clară a Republicii Moldova referitoare la ameninţarea la adresa securităţii cetăţenilor transnistreni după adoptarea proiectului de lege".
"În plus, prezenţa în scrisoarea de răspuns a unor sloganuri acuzatoare la adresa Transnistriei, care nu au nicio legătură cu realitatea, ne dă motive să presupunem că acţiunile Chişinăului nu se vor limita la modificări legislative şi pot implica riscuri serioase de distrugere a mecanismului internaţional de negociere existent în cadrul reglementării moldo-transnistrene", se spune în comentariu.
Autorii acestuia au remarcat că mizează pe "implicarea activă a mediatorilor şi observatorilor în formatul "5+2", precum şi pe "o reacţie publică de fond şi măsuri specifice de răspuns politic şi diplomatic din partea participanţilor la procesul de negociere, inclusiv Preşedinţia în exerciţiu a OSCE".
Ca răspuns la o solicitare a Tiraspolului, Biroul pentru reintegrare a explicat că "Chişinăul urmăreşte consolidarea cadrului de reglementare în domeniul asigurării securităţii statului, în special mecanismul de combatere a ameninţărilor la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".
"Amendamentele se referă la acţiuni care vizează subminarea integrităţii ţării. Tiraspolul a adresat şi o întrebare despre posibilul impact al proiectului asupra procesului de negocieri asupra reglementării transnistrene. Nu împărtăşim această îngrijorare, întrucât toţi participanţii internaţionali la negocieri sunt de acord asupra principiului soluţionării conflictului pe baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În baza acestei premise, proiectul nu va împiedica procesul de negociere", se subliniază în răspunsul Biroului pentru reintegrare, care a atras încă o dată atenţia asupra încălcărilor flagrante ale drepturilor omului în regiunea transnistreană.