VASILE TOFAN: DECIZIA MAIB DE A-ŞI LISTA ACȚIUNILE LA BURSA ROMÂNĂ ESTE UN AVANTAJ URIAȘ PENTRU MOLDOVA
Decizia Maib de a-și lista acțiunile la Bursa de valori din București este un mare plus pentru Moldova, a declarat Vasile Tofan, membru al Consiliului de administrație al băncii, senior partner la Horizon Capital, care administrează active de 1,2 miliarde de dolari.
Într-o discuție cu un corespondent Infotag, el a spus că capitalizarea bursei românești este de aproximativ 35 de miliarde de dolari.
„Injecțiile lunare din doar fonduri de pensii locale se ridică la aproximativ 200 de milioane de dolari. În 2021, au fost 23 de cotări de acțiuni și 45 de plasări de obligațiuni la Bursa de valori din România. Au fost înregistrați peste 80.000 de investitori de retail”, a menționat Tofan.
El a atras atenția asupra faptului că, datorită infrastructurii tehnice a bursei, depozitarul acesteia este foarte avansat, drept urmare marii manageri de fonduri sunt conectați la acesta - de la Allianz, Blackrock și Capital Group - la Zurich Insurance.
„Bursa română îndeplinește cerințe de reglementare înalte, ceea ce îi asigură pe investitori că emitenții aderă la cele mai înalte standarde de guvernanță corporativă”, a subliniat Tofan.
Întrebat dacă Bucureștiul este locul potrivit pentru maib în ceea ce privește o bună evaluare a acțiunilor băncii, Tofan a spus: „În acest sens, Bucureștiul este alegerea potrivită”.
„Băncile românești precum BT și BRD tranzacționează la multiplicatori de capital P/B de aproximativ 1,3x. Băncile georgiene - TBC și Bank of Georgia sunt tranzacționate la Londra la un factor de aproximativ 1,0x, deși au o rentabilitate cu adevărat remarcabilă a activelor”, a explicat el.
Membrul consiliului de administrație maib a dat alte exemple, menționând că Erste și Raiffeisen (Austria) valorează aproximativ 0,6x și, respectiv, 0,3x la Bursa de valori din Viena. Băncile grecești și turcești costă 0,3-0,4x capital fiecare.
„Prin urmare, România pentru noi este, printre altele, o oportunitate de a obține o evaluare echitabilă și atractivă pentru băncile moldovenești, iar cu cât evaluarea este mai mare, cu atât este mai mic riscul Moldovei, cu atât accesul la bani ne costă mai ieftin și cu atât mai ieftin putem acorda ulterior împrumuturi”, a remarcat el.