Mesajul prim-ministrei Natalia Gavrilița de Ziua Națională a Culturii
Astăzi, când se împlinesc 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, marcăm Ziua Națională a Culturii. Este un prilej deosebit de coeziune a întregii societăți în jurul valorilor culturale, spirituale și intelectuale ale neamului nostru.
Indiferent dacă trăim în interiorul sau în afara granițelor Republicii Moldova, cultura este liantul care unește destin cu destin și ne definește ca națiune. Dintr-o emisferă în cealaltă a lumii, cetățenii noștri cântă la bucurii și la tristeți „Galbenă gutuie” a lui Adrian Păunescu, ascultă celebra melodie „Dulcea și tandra mea fiară”, semnată de maestrul Eugen Doga, recită versurile lui Grigore Vieru și Dumitru Matcovschi, citesc „Isprăvile lui Guguță” de Spiridon Vangheli, admiră picturile lui Igor Vieru, Mihail Grecu sau Valentina Rusu-Ciobanu, se mândresc cu talentul lui Mihai Volontir și al tuturor oamenilor de cultură care ne-au dus faima în lume.
Cultura pornește de acasă, din sânul familiei. Ea se ascunde în gesturi și cuvinte, în modul de a marca sărbătorile, în stilul nostru de a cânta. Cultura se poartă prin cămășile cu altiță, cusute cu migală de bunicile noastre, prin căciulile de cârlan și opincile tradiționale.
Dragi oameni de cultură,
Astăzi, este și o ocazie de a ne exprima recunoștința în fața Dvs., a celor care își dedică viața acestui domeniu: scriitori, artiști, actori, bibliotecari, librari, profesori și manageri ai instituțiilor culturale. Vă doresc să aveți împliniri personale, inspirație și sănătate. Îmi doresc și vă doresc să fie pace și să puteți crea într-un mediu liniștit și armonios.