Se ieftineşte gazul în Moldova? Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a explicat în ce condiţii s-ar putea reduce tariful
Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a reacţionat la comentariile din ultimele zile, legate de ieftinerea gazului la bursele din Europa. Într-o postare pe pagina lui de Telegram, oficialul a precizat că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică este cea care ajustează tarifele.
O eventuală reducere, potrivit lui Spînu, ar putea avea loc doar după ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori.
"Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă", a precizat Andrei Spînu.
Referitor la faptul că ţara noastră şi-a umplut rezervele de gaz natural la preţ exorbitant, ministrul Infrastructurii a explicat că obiectivul Guvernului a fost să asigure ţara cu resurse energetice. "Așa au făcut toate guvernele din țările europene și așa este responsabil. Nimeni nu poate prezice modul în care se va comporta piața și ce prețuri la gaz vom avea. Prețurile pe piață se pot schimba de la o zi la altă în funcție de foarte mulți factori. Amintesc că prețul pe piață a ajuns și la 3400 dolari vara trecută. ", a argumentat Spînu.
Oficialul a răspuns şi întrebarea privind achiţia de către ţara noastră a gazului ieftin de pe piaţă. Potrivit lui, acest lucru nu înseamnă că pe piață există suficient gaz care să se vândă. Reamintesc că Energocom a fost nevoit să organizeze peste 100 de licitații pentru a găsi suficiente volume de gaz pentru această iarnă.
În prezent, guvernul este preocupat să cumpere gaz pentru iarna următoare. Andrei Spînu a dat asigurări că pentru acest sezon de încălzire ţara dispune de suficiente resurse energetice.