În 2022, am readus Republica Moldova pe harta diplomației internaționale, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul evenimentului dedicat Zilei profesionale a diplomatului
Realizările Guvernului în domeniul politicii externe au fost discutate, astăzi, în cadrul unui eveniment, organizat cu prilejul Zilei profesionale a Diplomatului. La ceremonie au participat prim-ministra Natalia Gavrilița, șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, Secretarul de Stat al Suediei, Diana Janse, șefi de cabinet, consilieri pentru politică externă. De asemenea, în cadrul evenimentului, șapte tineri diplomați au depus jurământul după învestirea în funcție.
În luarea sa de cuvânt, Natalia Gavrilița a menționat că „anul 2022 va intra în istoria Republicii Moldova ca an în care a fost înregistrat cel mai însemnat succes diplomatic din cele peste trei decenii de independență - obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Aceste acțiuni au repus Republica Moldova pe harta diplomației internaționale”, a declarat prim-ministra.
„Vreau să menționez eforturile diplomatice ale echipei de integrare europeană, în frunte cu președinta Maia Sandu, care a convins toate statele membre ale Uniunii Europene să fie de acord cu această decizie. Mai mult, acest succes a fost dublat anul trecut și de decizia Comunității Politice Europene de a desfășura a doua sa reuniune, pe 1 iunie 2023, în Republica Moldova”, a spus șefa Cabinetului de miniștri.
Natalia Gavrilița a apreciat și eforturile misiunilor diplomatice, în special ale celor din Ucraina, care și-au continuat activitatea neîntrerupt, în pofida amenințărilor generate de războiul din țara vecină, și au contribuit la menținerea păcii și stabilității în țară.
„Sunt mândră că Republica Moldova a fost una din puținele țări care a menținut continuitatea activității diplomatice pe teritoriul Ucrainei după declanșarea războiului Federației Ruse împotriva vecinilor noștri. Consulatul nostru de la Odesa a lucrat fără întrerupere în tot acest răstimp, iar diplomații din Kiev au rămas în capitala ucraineană chiar dacă alte ambasade își închiseseră deja porțile. În continuare, diplomații noștri din Ucraina se expun unor riscuri extraordinare, reprezentând un exemplu de dăruire și spirit de sacrificiu”, a mai spus prim-ministra.
„Anul trecut, când războiul a revenit în Europa, noi am construit parteneriate puternice pe plan extern care ne-au permis să urmăm aceste obiective. Împreună cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, speakerul Igor Grosu și toată echipa de guvernare obținem rezultate concrete pentru cetățenii noștri, prin care mizăm pe consolidarea rolului și locului Republicii Moldova în Europa unită. Anul acesta vom păstra aceeași dinamică pentru edificarea unei Moldove mai democratice, mai prospere și mai europene”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.
În cadrul evenimentului, au fost făcute totalurile activității MAEIE și trasate principalele priorități pentru anul curent. A fost menționată importanța desfășurării celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, la Chișinău, pe 1 iunie 2023. La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene.