EXPERȚII AI FACILITĂŢII EUROPENE PENTRU PACE DISCUTĂ ÎN MOLDOVA PROIECTE PRIVIND MODERNIZAREA ARMATEI NAȚIONALE
Un grup de experți militari ai UE care reprezintă Facilitatea europeană pentru pace (EPF) discută la Chişinău proiecte de modernizare a Armatei naționale. După cum a relatat serviciul de presă al ministerului apărării pentru „INFOTAG”, pe parcursul vizitei de trei zile aceştia vor vizita unități ale Armatei naționale, se vor întâlni cu reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai ambasadelor țărilor UE și NATO la Chișinău.
Potrivit comunicatului, în cadrul discuţiei cu ministrul apărării, Anatolie Nosatîii, experţii au discutate probleme de cooperare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană pe segmentul militar, modernizarea Armatei naţionale, precum și perspectivele intensificării parteneriatului bilateral. Nosatîi le-a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor în modernizarea instituţiei de apărare.
„Ministrul Nosatîi a declarat că dorește gestionarea în mod transparent a proiectelor direcționate spre dotarea Armatei Naționale cu tehnică și echipamente moderne, în conformitate cu standardele occidentale, precum și reconversia celei vechi și uzate. Oficialul a specificat că aceste acțiuni de modernizare vor contribui la creșterea interoperabilității militarilor moldoveni cu colegii lor din alte state, în cadrul misiunilor internaționale de menținere a păcii la care participă”, notează serviciul de presă.
Delegația de la Facilitatea europeană pentru pace a avut ședințe de lucru cu șefi ai subdiviziunilor structurale din cadrul ministerului apărării și Marelui stat major al Armatei naționale pentru detalierea priorităților de asistență externă oferită în anul 2023 de Uniunea Europeană în contextul dezvoltării capacităților Armatei naționale. Ulterior, experții au efectuat o vizită de familiarizare în unitatea militară dislocată la Băcioi.
Facilitatea europeană pentru pace a fost înființată în 2021. Este un fond extrabugetar de aproximativ 5 miliarde euro pentru 2021-2027, finanțat din contribuții din partea statelor membre ale UE. Scopul fondului este de a spori capacitatea UE de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida stabilitatea și securitatea internațională.