Asistență socială echitabilă, combaterea angajării informale și un nou sistem pentru protecția copilului - prioritățile Guvernului în domeniul muncii și protecției sociale în 2023
Reformarea sistemului de asistență socială, modificarea cadrului normativ de acordare a ajutorului de șomaj, reducerea ocupării informale sunt câteva priorități ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale în anul curent. Acestea se conțin în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, în domeniul muncii și protecției sociale, care a fost supus consultărilor publice, miercuri, 18 ianuarie. Alte acțiuni vizează dezvoltarea unor sisteme informaționale noi pentru Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă și programul de protecție a copilului.
„În acest an, vor fi aprobate Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă, Programul național privind egalitatea de gen și Programul național privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței în familie. De asemenea, vom promova angajarea persoanelor cu dizabilități, crearea spațiilor de muncă prietenoase pentru familiile tinere și vom aplica măsuri de asigurare a plății egale pentru muncă egală”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Totodată, ministerul va continua:
- campania „Trecem pe alb”, demarată în anul 2022, pentru a combate munca nedeclarată și subdeclarată;
- reforma Inspectoratului de Stat al Muncii;
- asigurarea sporirii securității și sănătății în muncă;
- implementarea mecanismului de acordare a voucherelor de formare profesională pentru șomeri;
- acțiunile de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități;
- reglementarea și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor;
- reforma structurilor teritoriale de asistență socială, inclusiv finanțarea serviciilor sociale din bugetul de stat.
La dezbateri au fost înaintate propuneri din partea societății civile ce țin de implementarea sistemului informațional pe domeniul protecției copilului, dezvoltarea serviciilor regionale pentru diferite categorii de copii, stimularea beneficiarilor cu statut de șomer să se încadreze în câmpul muncii, modernizarea portalului angajat.md și impulsionarea activității Consiliului Național pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, revizuirea politicilor salariale etc.
Ministerul încurajează în continuare toate părțile interesate să consulte Planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025 și Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023 și să vină cu propuneri pe acțiunile ce vizează domeniile de competență ale ministerului, până pe data de 25 ianuarie curent, la adresa de email [email protected].