POPORUL AZER CINSTEȘTE MEMORIA FIILOR ȘI FIICELOR LOR CARE AU MURIT ÎN 1990
Printre cele mai sângeroase acte comise în secolul XX se numără și odioasa crimă împotriva umanității din 20 ianuarie 1990 din Azerbaidjan. Chiar dacă au trecut 33 de ani de la evenimentele sângeroase, poporul azer, supus unor măsuri punitive, nu uită amărăciunea acelor zile teribile și își exprimă disprețul profund față de liderii de atunci ai imperiului sovietic și de acoliții lor din Azerbaidjan, care și-au masacrat proprii cetățeni cu ajutorul trupelor puternic înarmate ale fostei armate sovietice. Tragedia din 20 ianuarie, care a dus la pierderi mari, la uciderea unor oameni nevinovați a arătat, în același timp, spiritul de luptă, rezistența și mândria poporului azer, care luptă pentru libertate și independență și care nu a putut suporta politica perfidă a conducerii imperiale criminale.
Sângeroasa zi de 20 ianuarie nu este doar o zi de însemnătate tragică, ci și o pagină glorioasă pentru poporul azer. În acea zi, poporul azer a reușit să se ridice cu pieptul sus și să-și demonstreze demnitatea și rezistența. Aceste evenimente au demonstrat în mod clar că poporul azer este hotărât să lupte pentru a-și restabili drepturile încălcate și suveranitatea. Din nefericire, atât conducerea URSS, cât și conducerea de atunci a Azerbaidjanului, fiind organizatori și participanți direcți la acest masacru, nu au luat măsuri pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției, dar au făcut tot posibilul pentru a ascunde această crimă.
La o zi după evenimentele tragice din 20 ianuarie, Liderul Întregii Națiuni Heydar Aliyev a venit la reprezentanța azeră din Moscova și a divulgat acțiunea sângeroasă desfășurată de regimul roșu în Azerbaidjan, care a devenit un sprijin, o consolare pentru poporul azer în acea perioadă dificilă. Heydar Aliyev, care a condus Azerbaidjanul timp de mulți ani, a ocupat funcții înalte în fostul stat al Uniunii Sovietice și a fost pensionat de conducerea URSS, cu invidie nedisimulată pentru bogata sa experiență de conducător și voința neclintită, a fost din nou alături de poporul său în acele zile grele, în ciuda tuturor greutăților.
Astfel, tragedia din 20 ianuarie a rămas în memoria istorică a Azerbaidjanului nu doar ca un eveniment trist, o zi de doliu, în esența și semnificația sa, locul său în destinul și istoria poporului azer este mult mai semnificativ. Ziua de 20 ianuarie a rămas în istoria poporului azer ca un moment de vârf al altruismului și eroismului. La sfârșitul secolului al XX-lea, poporul azer a suferit pierderi ireparabile, dar a dobândit o istorie marcată de o voință și un curaj excepționale, de inviolabilitatea spiritului național și de un sentiment de mândrie.
20 ianuarie este mai degrabă un apogeu, o pagină glorioasă pentru poporul azer în ceea ce privește dorința sa de a-și apăra demnitatea și de a face orice sacrificiu, decât o tragedie. Această pagină a istoriei a fost deschisă cu zgomotul gloanțelor imperiale, dar a fost scrisă cu sângele martirilor noștri.
Astăzi sufletul marelui lider Heydar Aliyev și al tuturor martirilor care și-au dat viața pentru independența și integritatea teritorială a țării noastre se odihnesc în pace. Pentru că viteaza armată azeră, sub conducerea președintelui, victoriosul Comandant Suprem Șef Ilham Aliyev, punând capăt așteptării de 30 de ani a poporului azer, a eliberat pământurile azere de sub ocupația armeană, și-a creat o nouă realitate. Pumnul de fier a obținut victoria. Astăzi, pe aceste teritorii flutură steagul tricolor al Azerbaidjanului. În teritoriile eliberate de sub ocupație au început lucrări de construcție pe scară largă, iar persoanele strămutate se pregătesc să se întoarcă la casele lor.
Referință INFOTAG: Text furnizat agenției de către ambasada Azerbaidjanului în Moldova