Natalia Gavrilița, la împlinirea a cinci ani de activitate a Asociației Investitorilor din România: „România este principalul nostru partener economic”
Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat la evenimentul dedicat marcării a cinci ani de activitate a Asociației Investitorilor din România (AIR). În discursul său, șefa Executivului a subliniat rolul antreprenorilor români în aprofundarea relațiilor comerciale bilaterale de pe cele două maluri de Prut, AIR fiind una din principalele punți de legătură între mediul de afaceri din România și Republica Moldova.
„România este principalul nostru partener economic, cu o pondere de peste 21% din valoarea schimburilor comerciale. Astăzi, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 1 500 de întreprinderi cu capital românesc. România se află între primele trei țări furnizoare de investiții străine directe în economie”, a menționat prim-ministra.
Natalia Gavrilița a vorbit oamenilor de afaceri despre măsurile întreprinse de Guvern pentru a crea predictibilitate, pentru a debirocratiza și digitaliza interacțiunea oamenilor de afaceri cu statul, astfel încât Republica Moldova să devină o destinație atractivă pentru investitorii străini. De asemenea, șefa Executivului a evidențiat acțiunile comune întreprinse de Cabinetele de miniștri din dreapta și stânga Prutului în vederea intensificării conexiunilor economice.
„Împreună cu Guvernul României am reușit, în ultimul an și jumătate, să punem bazele unei ameliorări și extinderi a infrastructurii logistice și de transport care leagă cele două maluri de Prut. Mă refer aici la construcția viitorului pod rutier de la Ungheni sau la renovarea celui de la Galați-Giurgiulești, la pregătirea dării în exploatare a punctului de trecere de la Leova-Bumbăta sau la eforturile noastre de a implementa controlul coordonat la frontieră”, a spus Natalia Gavrilița.
Prim-ministra a încurajat investitorii români să-și sporească activitatea în țara noastră: „Ne dorim ca tot mai multe firme din România să descopere piața de aici și să contribuie la creșterea sustenabilă a economiei, la crearea a noi locuri de muncă, dar și la transferul de know-how și de bune practici corporative. Vă invit să avem, în permanență, un dialog constructiv din care să reiasă cele mai bune soluții pentru ca economia Republicii Moldova să devină nu doar rezilientă, dar și să facă față exigențelor pieței europene”, a spus prim-ministra.