Proiect cu milioane de critici. Uniunea Avocaţilor cere renunţarea la taxa de stat
Uniunea Avocaţilor din Moldova, dar şi mai mulţi judecători solicită renunţarea la ideea introducerii taxelor pentru cererile de amânare, recuzare şi strămutare în cadrul proceselor de judecată. La primele audieri publice, organizate de Comisia juridică a Parlamentului, mai mulţi participanţi au reclamat că aceste plăţi ar putea îngrădi dreptul la justiţie în cazul mai multor persoane.
"Pe de o parte îi sancţionăm pe care care tergiversează dosarele, dar pe de altă parte, noi taxăm cererile de accelerare. Noi nu putem să introducem taxele prin a limita dreptul de acces la justiţie. Am propus excluderea taxelor respective, taxei de timbru şi inclusiv taxelor pentru cererile de recuzare, cererile de amânare", a declarat Dorin Popescu, preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova.
Unii avocaţi susţin că proiectul de lege ar putea crea dificultăţi pentru mai multe persoane de a se apăra în judecată, mai ales pentru ce cu venituri modeste sau victime ale violenţei domestice.
"Cum să explic eu clientei mele: noi depunem cerere de chemare, tu beneficiezi de avocat gratuit din partea statului, dar trebuie să achiţi 200 de lei. Ajungem în faţa judecătorului. Judecătorul citeşte norma din articolul trei din aceasta lege şi vedem că la fiecare act de procedură, nu doar pentru adresare în judecată, rugăm să fie anexate probe audio şi video: 200 de lei", menţionează avocatul Doina - Ioana Străisteanu.
Unii judecători spun că procedurile privind aplicarea legii trebuie să fie clarificate mai bine.
"Vine la mine aceasta cerere de amânare. Ce fac cu ea, dacă nu este achitată taxa de stat? Eu, conform Codului de procedura civilă, trebuie s-o examinez pe motiv de temeinicie, nu de oportunitate. Dar taxa de stat e o chestiune de procedură. Eu nu pot să nu-i dau curs sau restitui. Eu ce fac, îngrădesc dreptul persoanei pentru participare în şedinţă de judecată?", a declarat judecătorul Livia Mitrofan.
Pe de altă parte, reprezentanţii CSM susţin că proiectul vine să soluţioneze mai multe probleme cu care în prezent se confruntă instanţele de judecată.
"Scopul legii a fost de a micşora numărul de dosare aflate în procedura instanţelor de judecată. Ca să examineze un divorţ în instanţă de judecată, te costă mai ieftin decât să te duci la notar sau în Oficiul Stării Civile. Judecătorii urmează să examineze doar dosare de o competenţă mai mare, de rezonanţă, dar noi cunoaştem cu toţi că la instanţe de judecată sunt atribuite dosare minore", a apreciat Luiza Gafton, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Preşedintele Comisiei juridice, Olesea Stamate, una dintre autori ai proiectului, de lege, susţine printre scopurile iniţiativei se numără acoperirea cheltuielilor pentru procese de judecată, dar şi descărcarea instanţelor.
"Noi am discutat mult în cadrul grupului de lucru, îngrădeşte sau nu îngrădeşte introducerea acestei taxe de timbru accesul la justiţie. Pe final să luăm decizia o păstrăm sau nu, deşi din punctul nostru de vedere, este o inovaţie cumva importantă a acestui proiect. Nu grăbim aprobarea proiectului în a doua lectură ca să avem suficient timp pentru a lucra asupra amendamentelor necesare", a spus, la rândul său, Olesea Stamate, preşedintele Comisiei juridice a Parlamentului.
Proiectul de lege, discutat în cadrul audierilor publice, a fost votat în prima lectură de Parlament la sfârşitul anului trecut. Acesta prevede introducerea unor noi taxe de stat, ca, de exemplu, o plată de 400 de lei pentru cererea de recuzare a judecătorului în cauze civile sau administrative. Tot 400 de lei va costa cererea de strămutare a examinării cauzei către o altă instanță, dar şi o cerere de explicare a deciziei. De asemenea, pentru o cerere motivată de amânare a unei ședințe de judecată, într-un dosar civil sau administrativ, solicitantul va plăti prima dată 100 de lei, a doua oară - 400 de lei, iar a treia - 800 de lei. Următoarele cereri vor costa 3200 de lei. Proiectul urmează să fie votat în a doua lectură.