(VIDEO) PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI, IGOR GROSU, A PUNCTAT DOMENIILE PRIORITARE DE ACTIVITATE A DEPUTAŢILOR ÎN SESIUNEA DE PRIMAVARĂ-VARĂ
Președintele parlamentului, Igor Grosu, a evidențiat domeniile prioritare pentru activitatea parlamentului în sesiunea de primăvară-vară din 2023. După cum transmite „INFOTAG”, discursul său de joi, la deschiderea sesiunii, a fost dedicat acestui lucru.
Potrivit lui, parlamentul va fi implicat în inițiative de sprijinire a afacerilor - crearea de condiții bune pentru dezvoltare în regiuni și la nivel local, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii și atragerea de investiții, reducerea birocrației, pentru a deschide cât mai multe locuri de muncă bine plătite.
De asemenea, printre priorități se numără și dezvoltarea localităţilor, inclusiv prin programul Satul european, care a fost lansat în 2022 și ajută autoritățile locale să obţină finanțare pentru implementarea proiectelor de dezvoltare.
De asemenea, speakerul consideră că sectorul energetic este o prioritate importantă - creșterea independenței energetice a Moldovei. Potrivit lui, „pentru prima dată în 30 de ani, Moldova nu depinde de gazele rusești, întrucât și-a acumulat propriile rezerve”.
„Până în 2025, propunem ca până la 30% din energia electrică generată să provină din surse interne de energie regenerabilă și există planuri de reducere a consumului și a costurilor transportatorilor de energie tradiționali”, a spus Grosu.
Dar direcţia prioritară, a spus el, este integrarea europeană a Moldovei.
„Integrarea europeană este proiectul nostru național. Prin urmare, vom acorda o atenție sporită acordată armonizării legislației naționale cu cea europeană și planului de accelerare a îndeplinirii obligațiilor față de Comisia Europeană (în contextul acordării Moldovei a statutului de candidat la UE - „I.”)”, a subliniat Grosu.
În acest context, el a remarcat dificultățile din procesul de reformă a justiției.
„Sunt deja rezultate, deși lucrurile merg mai greu decât se aștepta. Sunt necesare acțiuni rapide și decisivă. Oamenii vor dreptate, vor să vadă hoții în instanță. În pofida rezistenței fără precedent a corupților, nu vom ceda”, a spus Grosu.
Potrivit lui, este necesar să se efectueze o evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor, să se aprobe noua componență a Curții supreme de justiție, a Consiliului superior al magistraturii și a a Consiliului superior al procurorilor.