UE își manifestă solidaritatea cu Republica Moldova. Mesajele liderilor europeni
România condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării. Declaraţia a fost făcută de liderul de la Cotroceni, într-o postare pe Facebook.
"Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică”.
Potrivit lui Iohannis, amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a ţării nu trebuie deloc neglijate. Iar ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, aflat la New York, a avut o întrevedere bilaterală cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, unde a subliniat că declaraţiile foarte recente ale preşedintelui Maia Sandu, care s-a referit la planurile ruseşti de destabilizare a statului vecin, trebuie tratate cu toată seriozitatea.
În acelaşi timp, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis că UE este conştientă de situația internă dificilă și de contextul geopolitic cu care se confruntă țara noastră, intensificat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
"Vom colabora pentru a consolida rezistența țării în ceea ce privește securitatea, aprovizionarea cu energie și combaterea campaniilor de propagandă și dezinformare alimentate de Rusia." , se mai arată în mesajul președintelui Parlamentului European.
Tot de la Bruxelles, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, a declarat că fiecare membru al blocului comunitar va avea ocazia să-şi demonstreze susţinerea pentru ţara noastră la reuniunea din 1 iunie de la Chişinău.
"Ştim cât de mult este expusă Republica Moldova presiunilor ruse. Moldova va găzdui Reunirea Comunității Europene. Aceasta va fi o mare oportunitate de a exprima sprijinul pentru Moldova, pentru a contracara presiunea rusă, care devine din ce în ce mai puternică."
Maia Sandu a anunţat luni că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, subliniind că prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.
Declaraţiile au venit la câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis celor 27 de șefi de stat sau de guvern din UE că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.
Reacţiile Moscovei nu se lăsă aşteptate. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susţine că autoritățile moldovenești folosesc retorica privind pregătirea unei lovituri de stat în țară pentru a distrage atenția populației de la eșecurile din plan politic intern. Potrivit lui, de fapt, Occidentul și Ucraina ar fi exercitat presiuni asupra Moldovei pentru a submina poziția Moscovei în problema reglementării transnistrene şi a cere retragerea trupelor rusești din regiune.