SUSTENABILITATEA E PRIORITATEA-CHEIE A COMBINATULUI „CRICOVA”: A TRECUT AUDITUL ÎN DOMENIUL PRODUCERII VINULUI ȘI VA CREȘTE VOLUMUL DE ENERGIE REGENERABILĂ!
În anul 2022, cu suportul USAID, Combinatul Cricova a fost supus unui audit privind sustenabilitateaîn producerea strugurilor și a vinului.
„Auditul a fost desfășurat de o companie cu renume din Germania și suntem mândri de acest fapt. De altfel, cu susținerea Guvernului SUA, de-a lungul anilor Cricova a beneficiatde asistență variată, inclusiv prezentarea produselor pe diferite platformeinternaționale, lucru pentru care suntem recunoscători poporului american”,spune directorul interimar al întreprinderii, Sorin Maslo.
Tot anul trecut, combinatul de Vinuri „Cricova”, în 2022, a demarat implementarea Sistemului de sustenabilitate.
„Pe lângă dezvoltarea plantațiilor de viță de vie ecologice și producerea vinurilor organice, a fost creat, cu suportul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, și parcul fotovoltaic - o premieră aici la întreprindere, care deja a reușit să producă energie și să recuperăm deja peste 65% din valoarea investită” – a declarat, în cadrul interviului acordat pentru Infomarket.md, directorul interimar al întreprinderii, Sorin Maslo.
Apropo – a mai spus el – „inclusiv pentru că tindem să fim sustenabili, în 2023 vom pune și mai mult accent pe producerea energiei din surse regenerabile”. „Practic ne dorim să majorăm și mai mult volumul de producere a energiei regenerabile și sunt sigur că vom reuși. Un proiect în acest sens deja e în faza finalizare, care în perioada imediat următoare va mări producerea de energie alternativă până la acoperirea de minim 40% din necesarul total de energie electrică”, a relatat oficialul.
Sorin Maslo a evidențiat faptul că „Cricova” are planuri ambițioase, ce au drept scop eficientizarea activității întreprinderii.
„De exemplu, suntem în proces de construcție a unui depozit modern pe teritoriul Combinatului. Actualmente lanțul logistic implică cheltuieli suplimentare pentru transport și întreținere la un depozit situat la distanță de întreprindere. Noul spațiu va fi modern, bine izolat și ne va permite să economisim timp și bani.
La fel, în scurt timp planificăm finalizarea stației de preepurare a apelor uzate, un proces extrem de important care se încadrează în conceptul de sustenabilitate la care tindem” – a mai spus conducătorul Combinatului.
În total, potrivit lui Sorin Maslo, pentru 2023, din surse proprii și cele obținute prin Programul „Livada Moldovei”, sunt planificate investiții pentru modernizarea combinatului de circa 65 milioane de lei.